Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

De drie belangrijkste misvattingen over de verzorging van je vagina

gezondheid-vagina.jpg

Aandoeningen aan onze vagina. Veel vrouwen willen er liever niet over praten. Maar uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen regelmatig last hebben van kwaaltjes ‘daar beneden’. Wat weten we eigenlijk over de verzorging van dit lichaamsdeel? En klopt dit eigenlijk wel?

32 procent van de Nederlandse vrouwen heeft weleens last van vaginale jeuk. Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van Viva en Sloggi. Vaak wordt deze jeuk veroorzaakt door een aandoening die makkelijk te verhelpen is. Terwijl het soms kan verergeren door producten die juist voor je vagina zijn bedoeld.

Gebruik nooit zeep

Gynaecoloog Toon Toolenaar van het Albert Schweitzer Ziekenhuis vertelt dat jeuk vaak een teken is van een schimmelinfectie. Deze wordt veroorzaakt door een gistsoort (candida) die van nature in het lichaam voorkomt. Normaal gesproken veroorzaakt deze geen klachten, maar wanneer de vagina uit balans is kan de candida zich snel vermenigvuldigen. Bijvoorbeeld door het gebruik van speciale reinigingsproducten. “De vagina reinigt zichzelf en je kunt een handje helpen met water, maar gebruik geen zeep. Ook geen zeep die speciaal voor de vagina bedoeld is. Zeep is ook schadelijk voor het melkzuur dat de groei van bacteriën remt. Als je vagina niet zuur genoeg is, kunnen die bacteriën groeien, wat kan leiden tot bacteriële vaginose.”

Ondergoed heet wassen niet altijd nodig

Het is ook niet nodig om je ondergoed heel heet te wassen. In principe is wassen op dertig of veertig graden voldoende om je onderbroeken schoon te krijgen. Alleen als je last hebt van ernstige diarree of een infectie zoals het norovirus, is het verstandig om een kookprogramma te gebruiken. “Minimaal zestig en indien mogelijk zou ik zelfs op 95 graden wassen als je een infectie hebt, want niet elke machine wast even goed schoon en het hangt ook van het wasmiddel af,” zegt levensmiddelenmicrobioloog Wilma Hazeleger van Wageningen University & Research.

Andere ongemakken

Ook het dragen van ondergoed brengt ongemakken met zich mee. Twintig procent van de ondervraagden geeft aan weleens last te hebben van rode schuurplekken. 36 procent heeft weleens last van ingegroeide haartjes of bultjes onder de randen van haar onderbroek. Gynaecoloog Toolenaar adviseert om ondergoed te kiezen dat niet schuurt en niet te strak zit, want dat kan wondjes en irritaties geven. “Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat synthetisch ondergoed vaginale infecties in de hand werkt. Zorg wel dat je onderbroek zo droog mogelijk blijft. Vocht is namelijk een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Katoenen ondergoed ventileert en neemt vocht op, maar droogt minder snel. Synthetisch ondergoed droogt sneller, maar is minder ademend, wat weer voor een broeierig klimaat kan zorgen. Dus: voor beide typen ondergoed valt iets te zeggen.”

Bron| Viva
Beeld| iStock

Ook interessant