Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Spruitjes zijn bezig aan een comeback. En lékker dat ze zijn!

spruitjes.png

Spruitjes bitter? Welnee! Door veredeling en doorontwikkeling zijn de groene balletjes de afgelopen jaren een stuk milder van smaak geworden, zo blijkt uit een bericht van AD. Tijd om ze weer op tafel te zetten, want spruitjes zijn ontzettend gezond! Vijf recepten waar je je vingers bij aflikt.

Spruitjes: minder bitter, milder van smaak

In het Algemeen Dagblad noemt chef-kok Michel van der Kroft (46) van restaurant ’t Nonnetje uit Harderwijk het een heuse comeback. De oorzaak? De groente heeft de afgelopen veertig jaar een grote ontwikkeling doorgemaakt. Bepaalde stoffen in de spruit, twee type glucosinolates die zorgen voor de bittere smaak, zijn er de afgelopen jaren uit gehaald. Gevolg: spruitjes zijn milder van smaak geworden.

Daarmee worden ze voor veel mensen waarschijnlijk een stuk aantrekkelijker. En dat is mooi nieuws, want spruitjes zijn ontzettend gezond. De kleine koolsoort bevat zelfs de meeste vitamine C van alle groentesoorten. Alleen in rauwe rode paprika zit meer vitamine C. Maar ze bevatten grote hoeveelheden vitamine K, foliumzuur, calcium, ijzer en sulforafaan. Dit stofje komt ook voor in broccoli, zou kanker helpen voorkomen en goed zijn voor mensen met longziektes.

Zo maak je ze wél lekker klaar

Dan moet je alleen wel even weten hoe je ze echt lekker klaarmaakt, want snotterige spruitjes, daar zit niemand op te wachten. Je kunt ze op veel verschillende manieren bereiden. Meestal worden ze gekookt (niet te lang, want anders gaan de vitamines verloren en verliezen ze aan smaak en textuur), maar spruitjes zijn ook lekker als je ze stoomt of roerbakt. Of maak er een soep of stamppot van.  Volgens het bericht in AD zou je er zelfs spruitensmoothies en -sap, spruitjesboter en -ijs van kunnen maken en zijn ze ook krokant uit de oven met een zuurkoolsausje heel lekker.

Vijf recepten om spruitjes weer op tafel te zetten

Spruitenstamppot met spekjes & appel

Spruitjessoep met gerookte zalm

Spruitjes met spekjes

Kipsaucijs en spruitjes met kerrieroom

Gewokte spruitjes met vega schnitzel

Wat is jouw favoriete recept met spruitjes?

Bron: Ad.nl

 Leuke artikelen van Margriet.nl automatisch in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant