Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom het héél goed nieuws is dat er dit weekend veel bijen zijn geteld

waarom-het-positief-is-dat-er-dit-weekend-veel-bijen-zijn-geteld-margriet.jpg

Afgelopen weekend vond de vierde Nationale Bijentelling plaats en dat was opnieuw een groot succes, zo blijkt. Meer dan 9000 mensen noteerden tot nu toe zo’n 168.000 bijen en dat hoge aantal is goed nieuws: het betekent namelijk dat de bijenpopulatie in ieder geval niet is achteruit gegaan.

Dat er zoveel mensen hebben meegedaan dit jaar, zegt volgens experts ook iets. “Iedereen wordt zich steeds bewuster van het belang van de wilde bijen en wil zich daar ook voor inzetten.”

Bijen leveren grote bijdrage aan natuur

Vorig jaar werden er nog zo’n 130.000 bijen geteld door ruim 10.000 mensen. Dit jaar zijn er dus nóg meer bijen gespot en dat is volgens Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis, goed nieuws voor de wilde bij. Bijen leveren namelijk een grote bijdrage aan onze natuur. Ze dragen onder andere bij aan de biodiversiteit van bloemen en planten, maar ook van dieren in de natuur.

Geen achteruitgang in stedelijk gebied

Hoewel de gegevens van deze bijentelling nog wel nauwkeurig moeten worden geanalyseerd, lijkt het er volgens Biesmeijer in ieder geval op dat er geen sprake is van een achteruitgang van de insecten in het stedelijk gebied. “Afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor bijen. Niet alleen hebben veel gemeenten hun maaibeleid verbeterd, ook veel tuineigenaren hebben meer aandacht besteed aan een natuurlijke en bijenrijke tuin,” zo vertelt hij aan RTL Nieuws.

Lees ook: Onderzoek: ‘Bijengif mogelijk effectief middel voor behandeling borstkanker’

Welke bijen zijn het vaakst gespot?

De bij die dit weekend het meeste werd gespot, is de honingbij. Deze bij werd maar liefst 45.000 keer genoteerd. De rosse metselbij staat net als vorig jaar op de tweede plek en de aardhommel op de derde plek.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty

Ook interessant