Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

‘Signaalhonden geven doven en slechthorenden hun zelfvertrouwen terug’

signaalhond.jpg

Hanny de Winter is eigenaar van hondenschool HOC Hoeksche Waard in Heinenoord en sinds oktober 2016 directeur van Stichting Signaalhond Nederland. Ze is gedragstherapeute en helpt doven en slechthorenden hun hond op te leiden tot signaalhond, een hond die zijn baasje waarschuwt voor alle geluiden die voor hem of haar belangrijk zijn. “Dankzij signaalhonden krijgen slechthorenden en dove mensen hun zelfvertrouwen en zelfrespect terug en raken ze niet in een isolement,” legt ze uit.

Hanny: “Je moet je voorstellen dat iemand die doof of slechthorend is, ontzettend veel mist. Wanneer je maar gedeeltelijk doof bent, kan een gehoorapparaat helpen. Al kan zoʼn apparaatje er juist ook voor zorgen dat geluiden worden verstoord. Doven en zeer slechthorenden worden onzeker, bijvoorbeeld in het verkeer, maar ook thuis als ze de wekker niet horen afgaan. Ook komt het voor dat als mensen een pakket verwachten, ze – omdat ze de voordeurbel niet horen – als een soldaat op wacht zitten totdat de bezorger komt. Er bestaan flits- en trilsystemen die afgaan, maar daar kun je niet op bouwen. Bovendien werken die vaak alleen in een thuissysteem en bijvoorbeeld niet op het werk. Een signaalhond waarschuwt voor alle geluiden die voor het baasje belangrijk zijn. Hij of zij is in feite een continu werkend waarschuwingssysteem waar geen enkele vorm van techniek tegenop kan.”

Belangrijke sociale functie

Er bestaan twee soorten signaalhonden, je hebt de zogeheten ‘light’-honden en geaccrediteerde signaalhonden. “Een light-signaalhond geeft bijvoorbeeld alleen een signaal als de bel of wekker gaat. Een dergelijke hond is geschikt voor mensen, vaak ouderen, die bijna altijd thuis zijn en vaste gewoontes hebben. Mensen die veel actiever meedraaien in de maatschappij en buitenshuis werken, hebben een geaccrediteerde signaalhond nodig. Die mag dan ook overal mee naartoe en mee naar binnen.” De sociale functie van een signaalhond is enorm groot, legt Hanny uit: “Iemand die doof is, wordt meestal veel zelfstandiger en zelfverzekerder. Talloze situaties worden makkelijker. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan de supermarkt. Als iemand zegt dat hij even wil passeren, hoor je dat niet als je doof bent. Dat kan leiden tot irritatie omdat je niet aan de kant gaat. De ander denkt soms ook dat je arrogant bent omdat je niet reageert als je wordt aangesproken. Zien ze de signaalhond bij je, dan begrijpen ze dat er iets aan de hand is en zullen ze veel eerder rekening met je houden.”

Meerdere manieren van signaleren

“Signaleren kan op verschillende manieren. Het kan enkelvoudig zijn, bijvoorbeeld dat de hond zijn baasje waarschuwt en bij hem blijft. Bij een dubbele signalering waarschuwt de signaalhond de eigenaar en brengt hem vervolgens op diens aangeven naar de geluidsbron toe. De hond loopt mee naar de deur als de bel gaat of leidt het baasje naar degene door wie hij wordt aangesproken. Het signaleren zelf gebeurt op verschillende manieren, die vaak per hond verschillen. De ene hond raakt het baasje aan met zijn neus of poot, de ander springt op.” Naast het actieve signaleren is er ook sprake van passief signaleren. “Doordat de eigenaar ziet dat de hond ergens naar kijkt, kan hij de blik van zijn hond volgen en er zo achter komen dat er iemand de kamer binnenloopt of een auto van achteren aan komt rijden,” verduidelijkt Hanny.

Opleiden tot signaalhond

Op het moment dat iemand die doof of slechthorend is zich aanmeldt bij Stichting Signaalhond Nederland, wordt gekeken of diegene al een hond heeft en zo ja, of die hond geschikt is om opgeleid te worden tot signaalhond. Is er nog geen hond, dan kan de trainer van de stichting meegaan naar het asiel of een fokker en adviseren bij de keuze. Vervolgens wordt het opleidingstraject gestart waarbij de trainers van Stichting Signaalhond Nederland mensen helpen hun hond te trainen tot een echte signaalhond.

Signaalhond

De hond waarschuwt de eigenaresse door met haar neus haar been aan te raken.

Hun zelfvertrouwen terug

Hanny heeft eerder Marga, een cliënt uit Numansdorp, begeleid bij de aanschaf van een hond. Dankzij haar signaalhond gaat Marga er weer op uit, terwijl ze voor die tijd zelfs de plaatselijke supermarkt meed. “Dat is wat een signaalhond kan betekenen: hij kan je je leven teruggeven. Ik zie vaak dat slechthorenden en doven vereenzamen en in een isolement raken. Het is zo belangrijk om dat te voorkomen! Doordat we mensen zelf hun hond laten opleiden, krijgen ze hun zelfvertrouwen terug. En dat draagt ook weer bij aan de band tussen de hond en het baasje.”

Vestje aan: niet aaien

Net als andere hulphonden mogen signaalhonden niet worden geaaid. Hoe ga je daar als hondeneigenaar in de praktijk mee om? “Je maakt onderscheid tussen de momenten waarop je hond zijn vestje wel en niet draagt. Is hij aan het werk, dan draagt hij zijn vestje. Is hij niet aan het werk, dan hoeft dat vestje niet aan en mag hij doen wat elke hond doet. Als eigenaar bepaal je het moment dat je hond mag worden aangehaald.”

Meer weten over Stichting Signaalhond Nederland? Kijk dan op de website.

Mooie verhalen over hulphonden

Meer weten over hulphonden in het algemeen? Bezoek dan de website puurhonden.nl van kynologisch gedragstherapeute en hulphondencoach Sandra Dekker. Zij is auteur van het boek Een hond helpt iedereen.

Mensen houden van honden – zoʼn twintig procent van de huishoudens in Nederland heeft een hond. Vooral voor mensen met een zorgvraag blijkt een hond steeds meer van onschatbare waarde. In haar boek vertelt Sandra Dekker wat zoʼn dier allemaal kan betekenen om de zelfstandigheid te vergroten van iemand met een lichamelijke of psychische beperking. Ze legt niet alleen uit welke soorten hulphonden en opleidingsmogelijkheden er zijn, het boek bevat daarnaast ontroerende, grappige en openhartige verhalen van mensen die hun eigen hulphond hebben opgeleid. Sandra leidt honden op en begeleidt mensen met lichamelijke en psychische beperkingen die hun eigen hulphond opleiden.

Het boek kun je hier kunt bestellen.

 

Foto’s signaalhonden | Hanny de Winter & Beatrix Fischer

Handig lippenstift-trucje: wil jij weten hoe je je lippen omlijnt zonder uit te schieten? In onderstaande video wordt de truc haarfijn uitgelegd.

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant