Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zorgwekkend: aantal ziekenhuizen dat nu ‘kritiek planbare zorg’ kan leveren flink gedaald

minder-ziekenhuizen-kunnen-kritiek-planbare-zorg-leveren-margriet.jpg

Ondanks de versoepelingen blijft de druk op de zorg onverminderd hoog. Waar vorige week nog 63 procent van de ziekenhuizen kritiek planbare zorg kon leveren, is dat percentage deze week gedaald naar 49 procent. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Volgens de NZa betekent dit dat de druk op de zorg alleen maar verder toeneemt.

Wat is kritiek planbare zorg?

Kritiek planbare zorg is zorg die binnen zes weken noodzakelijk is om gezondheidsschade bij de patiënt te voorkomen. Dat momenteel slechts 49 procent van de ziekenhuizen deze kan leveren, betekent dus dat de uitgestelde kritieke zorg binnen een paar weken weer moet worden ingehaald, aldus de NZa. De planbare zorg, waar ingrepen onder vallen die wél kunnen worden uitgesteld zonder dat de patiënt hier blijvende schade aan ondervindt, werd al in bijna alle ziekenhuizen niet meer volgens planning geleverd. De acute en semi-acute zorg kan gelukkig nog wel steeds worden geleverd.

Lees ook:
Wat is code zwart? Dít betekent deze crisisfase in ziekenhuizen

Aantal coronapatiënten blijft hoog

Voor het personeel van ziekenhuizen zullen de beelden van een drukke Koningsdag rauw op hun dak vallen. Op de intensive cares blijft de druk namelijk nog steeds onverminderd hoog. Al bijna twee weken lang ligt de bezetting op de intensive care boven de 800 patiënten. Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), is de kans groot dat het aantal coronapatiënten op de ic de hele maand mei nog hoog blijft. Er is zelfs een kans dat de instroom nog licht kan stijgen, waardoor de ziekenhuizen nóg meer onder druk komen te staan.

Bron | NU.nl
Beeld | Getty

Ook interessant