Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dagje naar het strand? Let dan extra goed op je portemonnee

strand.jpg

Een dagje strand eindigt voor toeristen en dagjesmensen steeds vaker bij het politiebureau. Zakkenrollers trekken in de zomermaanden namelijk massaal naar de Nederlandse kust om hun slag te slaan, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In Nederlandse kustgemeenten werden in juli en augustus meer dan gemiddeld meldingen van zakkenrollerij gedaan in de afgelopen drie jaar, zo schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de rest van Nederland worden er in deze twee zomermaanden juist minder meldingen dan gemiddeld gedaan.

Mobiele telefoons en zonnebrillen

Van alle vormen van zogeheten ’lichte vermogensdelicten’ komt zakkenrollerij (27 procent) aan de kust veel voor, net als fietsendiefstal (25 procent) en diefstal van andere vervoermiddelen (23 procent). Ook worden er op het strand vaak kleinere spullen gestolen, zoals mobiele telefoons en zonnebrillen.

Drukte in zomer

Dat er in de zomermaanden zoveel wordt gestolen zou vooral te maken hebben met het aantal toeristen dat de Nederlandse kust bezoek. Tijdens de zomerpiek zijn de kustgemeenten goed voor ruim vier miljoen overnachtingen per maand, iets wat in geen enkele andere toeristische regio zo hoog is. Ook trekt de kust veel dagjesmensen aan.

Tip politie

Maar hoe voorkom je nu dat je het slachtoffer wordt van een zakkenroller? Volgens het speciale zakkenrollersteam van de Amsterdamse politie kun je een verdachte best gemakkelijk spotten. “Ze gedragen zich anders dan gewoon publiek”, vertelde een van de experts afgelopen jaar. “Ze kijken en lopen anders. Die lui zijn gespannen, ze weten dat ze iets gaan doen wat niet mag.”

Bron | Centraal Bureau voor Statistiek
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant