Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hoera: vanaf déze datum worden de dagen weer langer dan de nachten

dagen-langer-dan-nachten.jpg

De lente hangt in de lucht: de knoppen zitten aan de bomen, de vogels fluiten weer volop, en misschien nog wel het meest fijne is dat het steeds langer licht blijft. En morgen, 20 maart, is de omslag: dan zijn de dagen eindelijk weer langer dan de nachten.

De astronomische lente begint weer!

Langer zon

In maart worden per dag de dagen zo’n vier minuten langer, en dit bereikt op 20 maart z’n hoogtepunt. Dit is wat we de ‘astronomische lente’ noemen, wanneer de zon door het lentepunt gaat. Vanaf deze datum gaat het tij keren en hebben we weer langere dagen dan nachten. Omdat de datum van de astronomische lente per jaar verschilt, houden we voor het gemak altijd 21 maart aan als het officiële begin van de lente.

De kortste en langste dag

Dat we weer wat langer zon krijgen is best lekker, na deze saaie, lange winter. Het verschil in zonuren per dag tussen de winter en zomer is groot. Rond 21 december is de zon maar 7,75 uur op, en in juni is dit maar liefst 16,5 uur. Dit weekend is de verdeling dus ongeveer 12 uur dag en 12 uur nacht. Het tijdstip van deze zonuren wordt volgende week overigens verschoven wanneer de zomertijd weer ingaat. Omdat de klok een uur vooruit gaat, zullen we vooral in de avond langer van de zon kunnen genieten.

Koude temperaturen

Het begin van de astronomische lente dit weekend zal helaas geen bijbehorende temperaturen met zich meebrengen. ’s Nachts kan het tot wel 6 graden vriezen, en ook overdag zal de temperatuur niet boven de 10 graden uitkomen. Wel blijft het droog en zonnig, en de sneeuw die eerder deze week voorspeld was blijft gelukkig ook uit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.      

Bron | Weeronline, Weer.nl
Beeld | Getty Images

Margriet 13 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week alles over een goed pensioen, interviews met moderne boerinnen, hoe je snel meer energie krijgt en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant