Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dáárom voel je je zo ongemakkelijk in een lift!

lift-ongemakkelijk.jpg

Wel praten, niet praten? Iemand aankijken of naar de grond staren? Zodra we in een lift stappen, zijn we alle omgangsregels schijnbaar vergeten. Er lijkt altijd een beetje een ongemakkelijke sfeer te hangen, maar wat is daar eigenlijk de oorzaak van?

Volgens professor in de psychologie Babette Renneberg heeft het vooral te maken met de beperkte ruimte in een lift.

Onnatuurlijk

“Je hebt gewoon niet genoeg plaats,” vertelt ze aan de BBC. “Als je andere mensen ontmoet, is er meestal genoeg afstand tussen jullie twee. Maar in een lift is dat niet het geval en sta je bijna bovenop iemands lip. Dat voelt heel onnatuurlijk en ongemakkelijk aan.’’

Geen controle

Maar dat is niet het enige, zo beweert professor Lee Gray van de Universiteit van North Carolina. Het zou namelijk ook te maken hebben met het stiekeme, knagende gevoel dat je ervaart als je in een lift stapt.  “Je stapt in een machine die beweegt en waar je geen controle over hebt,” legt Gray uit. “Je kunt de motor niet zien en hebt geen flauw idee hoe het werkt.”

Angst

Het zijn, met andere woorden, dus de angst voor het verliezen van de controle en het tijdelijke gebrek aan persoonlijke ruimte, die de ongemakkelijke sfeer veroorzaken.

Bron | BBC News |
Foto | iStock |

Ook interessant om te lezen

Ook interessant