Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Culturele parels in een charmant landschap: dit is de NiederRheinroute

Tussen de Rijn en de Maas vind je in het plaatsje NiederRhein rust,ontspanning, recreatie, cultuur en puur natuur.

Met meer dan 2.000 kilometer is de NiederRheinroute het langste bewegwijzerde fietsnetwerk in Duitsland. Het leidt door landschappen die worden gekenmerkt door rivieren, meren en bossen en brengt je langs kastelen, paleizen en landhuizen.

In het meest westelijke punt van Duitsland, vind je de wijn Heinsberg en wordt gekenmerk door heide. Je kunt hier uitwijken naar Selfkant-Bahn, een spoorwegmuseum, of naar het mijnmuseum Schacht 3 in Huckelhoven. Hier komt de geschiedenis van de ondergrondse mijnbouw weer tot leven. I

In de wijk Heinsberg bijvoorbeeld, waar de meest westelijke punt van Duitsland, de Selfkant, tot diep in de laaglanden reikt en het landschap wordt gekenmerkt door heide. Hier kunt u een omweg maken naar de Selfkant-Bahn, een museumspoorweg, of naar het mijnmuseum Schacht 3 in Hückelhoven, waar de geschiedenis van de mijnbouw ondergronds tot leven komt. In het Begas House in Heinsberg kunt u de geschiedenis van de gelijknamige dynastie van kunstenaars met zijn belangrijke collectie ervaren. Tip voor fijnproevers: lekker eten is het gastronomische stadje Wassenberg.

Verder naar het noorden, in het district Viersen, verrast de natuur rond Venekoten met de enige Wa-cholermeide van de Neder-Rijn. In het natuurpark Schwalm-Nette beleeft men grandioze landschappen rond de Krickenbeckermeren met belangrijke habitats voor zeldzame dieren en planten. Culturele tips: het Viersener Skulpturenpark met werken van Mark van Suvero, Tony Cragg en Wang Du, de Schlossfestspiele Neersen en het Niederrheinische Freilichtmuseum in Grefrath, dat het boerenleven in vroegere tijden laat zien. Predicaat: absoluut gezinsvriendelijk

Ten minste een dagtocht is het LVR Archeologisch Park Xanten (APX) waard. Het is het grootste archeologische pretpark in Duitsland – en heeft veel te bieden. Daar leert men hoe de Romeinen ongeveer 2000 jaar geleden aan de Neder-Rijn leefden in de Colonia Ulpia Traiana, zoals Xanten toen heette. Niet ver daarvandaan kunt u de mythe van de legendarische Rheingold en de Nibelungenlied in het SiegfriedMuseum traceren.
In de voetsporen van Joseph Beuys loop je in het Museum Schloss Moyland; Met ongeveer 6.000 werken heeft het de grootste collectie werken van de wereldberoemde actiekunstenaar.

Het landgoed van de belangrijke beeldhouwer Ewald Mataré huisvest het Museum Kurhaus Kleve – prachtig gelegen in de historische tuinen van de stad, die zeker een bezoek waard zijn. Tuinkunst van de allerhoogste kwaliteit wordt ook getoond in de terrastuinen van Kloster Kamp. Ze herinneren de bezoeker aan hun charisma bij Sanssouci in Potsdam.
Ga verder naar de Rijn. Absoluut de moeite waard om te zien zijn de promenades in Rees en Emmerich am Rhein, een tocht langs de grootste rivier van Duitsland is een ervaring. Op de rechteroever van de Rijn is de industriële geschiedenis van het oude Ruhrgebied heel dichtbij – en toch biedt de regio fascinerende natuurervaringen in vrede en afzondering. Naast weilanden, velden en bossen kunt u hier ook heidevelden beoefenen. En met Wesel een oude Hanzestad, rijk aan geschiedenis met kathedraal en citadel en veel te vertellen heeft over de Beneden-Rijn met het nieuwe LVR-museum.

Ook interessant