Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Het coronavrius komt dichterbij: hoe kun je je het beste voorbereiden?

het-coronavrius-komt-dichterbij-hoe-kun-je-je-het-beste-voorbereiden.jpg

Het coronavirus duikt op in steeds meer Europese landen, en dus is er een reële kans dat de ziekte ook Nederland binnenkort zal bereiken. Wat houdt dat precies in en hoe kunnen we ons er het beste op voorbeireden?

Het is zeker niet nodig om een geheime voorraad met eten in te slaan of uit voorzorg het huis niet meer te verlaten.

Draaiboek van RIVM

De meeste voorbereidingen voor (of eigenlijk: tegen) de komst van het coronavirus naar Nederland kunnen wij niet zelf doen, maar worden gedaan door het RIVM samen met de GGD. Zij hebben een pandemie-protocol, een draaiboek waarin staat wat er moet gebeuren als een pandemie uitbreekt. Daar staat bijvoorbeeld in waar mogelijk besmette patiënten getest kunnen worden, waar zij in quarantaine kunnen gaan en behandeld kunnen worden. Achter de schermen staan specialisten klaar om in actie te komen, mocht dat nodig zijn.  

Zelf voorbereidingen treffen

Waarschijnlijk wil je er zelf ook alles aan doen om te voorkomen dat jij één van de besmette patiënten wordt. De belangrijkste maatregelen tegen besmetting met het coronavirus of om verspreiding te voorkomen zijn eigenlijk bijna hetzelfde als bij de griep: regelmatig je handen wassen, niezen en hoesten in je ellenboog en gebruik maken van papieren zakdoekjes. Als je griepachtige klachten hebt, blijf dan thuis van werk. Het RIVM raadt alleen medisch personeel aan om mondkapje te dragen. In het dagelijks leven zou dit weinig nut hebben. Voorbereiden op het coronavirus kan dus vooral door je persoonlijke hygiëne serieus te nemen, en vooral niet in paniek te raken.

Lees ook: Waarom het coronavirus minder dodelijk is voor vrouwen dan voor mannen

Huisarts

Als je nu ziek bent hoef je je volgens het RIVM ook niet direct zorgen te maken dat het ontstaan is door het coronavirus. De kans is veel groter dat je een verkoudheid of griep te pakken hebt. Als je koorts hebt in combinatie met luchtwegklachten zoals hoesten of kortademigheid én je de afgelopen twee weken in een besmet gebied bent geweest, is het verstandig om telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Ga bij een mogelijke besmetting niet zomaar naar de dokterspraktijk of een ziekenhuis toe, want dat kan nare gevolgen hebben.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RIVM, RTL Nieuws, AD
Beeld | iStock

Ook interessant