Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Voorzichtig positief nieuws: het coronavirus verspreidt zich minder snel

coronavirus-verspreidt-zich-minder-snel.jpg

Tijd voor wat voorzichtig hoopvol nieuws: volgens de cijfers van het RIVM verspreidt het coronavirus zich in Nederland minder snel. Dat terwijl we op 13 februari nog te maken hadden met het hoogste reproductiegetal (R-waarde) sinds december. Dit wil je weten over de huidige R-waarde.

En vanaf dít reproductiegetal kan het coronavirus langzaam uitdoven. 

Het coronavirus verspreidt zich minder snel 

Door middel van een zogenoemd reproductiegetal, ook wel de R of R-waarde genoemd, wordt door het RIVM vastgesteld hoe snel het coronavirus zich onder de bevolking verspreidt. Is het reproductiegetal hoger dan 1? Dan komen er meer besmettingen bij. Is het getal lager dan 1? Dan kan de verspreiding van het virus langzaam uitdoven. Is het getal precies 1? Dan blijven de aantallen redelijk stabiel. Op 13 februari werd de hoogste R-waarde sinds begin december vastgesteld, namelijk 1,16. Dat wil zeggen dat een groep van 100 coronapatiënten gemiddeld 116 anderen kan besmetten. Na 13 februari liep het reproductiegetal al af naar 1,14 en inmiddels is dit door het RIVM verlaagt naar 1,04. Goed nieuws, want dat betekent dat we dichterbij de 1 komen en het coronavirus zich minder snel verspreidt. 

Twee keer per week een update

Het RIVM heeft laten weten dat ze voortaan twee keer per week het reproductiegetal zullen delen op het coronadashboard van de overheid. Dit zal elke dinsdag en vrijdag gebeuren. Zo is de mate van verspreiding duidelijker te volgen. Daarnaast laat het RIVM ook twee keer per week weten hoeveel coronapatiënten er in Nederland zijn, en hoeveel mensen zij kunnen besmetten. Waarschijnlijk zijn dat er op dit moment 93.000. Tijdens de eerste golf in maart ging dit, net als rond half oktober en eind december, waarschijnlijk nog om 160.000 mensen. 

Lees ook: Hoe het kan dat corona niet altijd een heel huishouden besmet

Geen dagelijkse R-waarde

Om een betrouwbaar reproductiegetal uit te rekenen is er tijd nodig. Het duurt namelijk een paar weken. Daarom heeft de R-waarde altijd betrekking op de weken daarvoor en kan dit afwijken van de huidige situatie. Dat komt omdat de cijfers van de ziekenhuisopnames altijd een beetje achterlopen, meldingen later worden doorgegeven of nog gewijzigd. Ook moet je voor een betrouwbaar getal weten wat de tijd is tussen de eerste ziektedag van een patiënt en de eerste ziektedag van zijn of haar besmetter. Gemiddeld zit hier vier dagen tussen. Door deze factoren is een R-waarde met gegevens van langer dan 14 dagen geleden betrouwbaar, en bij minder dan 14 dagen onzeker. Vandaar dat je nooit een R-waarde van de dag zelf kunt vaststellen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, RIVM
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant