Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Een maand volop testen op het coronavirus: zó veel mensen bleken besmet

een-maand-volop-testen-op-coronavirus-zo-veel-mensen-bleken-besmet.jpg

Iedereen in Nederland met (milde) klachten die passen bij het coronavirus kan zich sinds 1 juni laten testen bij de GGD. We zijn nu een maand verder sinds die eerste grote teststraten openden. Tijd om de cijfers onder de loep te nemen.

Hoeveel mensen hebben zo’n coronatest gehad, en welk percentage van de geteste personen bleek ook daadwerkelijk het virus te hebben?  

Totaal aantal testen op coronavirus

Tussen 1 juni en 29 juni zijn er 230.445 testen voor het coronavirus afgenomen in de teststraten van de GGD. Van 224.049 van die afgenomen testen zijn de uitslagen bekend; 2726 mensen bleken besmet te zijn met het coronavirus. Dat is 1,2 procent van het totale aantal mensen dat getest werd: ongeveer één op de honderd mensen met (milde) coronasymptomen die naar een testlocatie van de GGD kwamen, had dus daadwerkelijk het virus.  

Lees ook: Crisis nog niet voorbij: aantal coronadoden wereldwijd passeert half miljoen

Percentage neemt af

Het percentage positieve uitslagen neemt af sinds begin juni. Waar in de eerste week nog 2 procent van alle testen voor het coronavirus positief was, was dat drie weken later nog 0,9 procent. Het aantal mensen dat getest werd is in die periode niet afgenomen. Het precieze percentage varieert iets per GGD-regio, maar lag de afgelopen twee weken volgens het RIVM óveral in Nederland onder de 2 procent. Sinds begin vorige maand zijn er 17.859 testen voor het coronavirus afgenomen bij mensen die een contactberoep hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kappers, rijschoolhouders of schoonheidsspecialisten, die tijdens hun werk geen anderhalve meter afstand kunnen houden. Ook onder die groep bleek het percentage positieve testen 1 procent te zijn.

Contact- en brononderzoek

Het grootste gedeelte van de geteste personen maakte zelf een afspraak. Een aantal mensen werd echter uitgenodigd door de GGD om zich te laten onderzoeken. Dat zit zo: als iemand positief getest is, wordt er een bron- en contactonderzoek gedaan door medewerkers van de GGD. Mensen die in contact waren met iemand die bij het testen het coronavirus bleek te hebben, worden dan verzocht om ook langs te komen voor zo’n coronatest. In totaal zijn 3147 mensen in het kader van zo’n contactonderzoek getest op het virus; 423 daarvan bleken positief te zijn. Het percentage van positieve coronatesten ligt hier dus op ongeveer 13,4 procent, een stuk hoger dan bij de mensen die zichzelf meldden met klachten. Ruim 15 procent van alle positieve testen door de GGD kwam voort uit het contact- en brononderzoek.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | RIVM
Beeld | Getty Images

Ook interessant