Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je wél naar de kapper mag, maar nog even niet naar de sportschool

sportschool-coronavirus-margriet.jpg

Veel sportschooleigenaren en sporters snappen er niks van: we mogen wel naar de kapper, nagelstyliste en zélfs naar een indoor zwembad, maar de sportscholen moeten waarschijnlijk nog tot september dicht blijven. Waarom moet de sportschool nog zo’n lange tijd gesloten zijn door het coronavirus?  

Tijdens de persconferentie zei premier Rutte zelfs dat hij persoonlijk ook baalde van de gesloten sportscholen: het kabinet sport zelf namelijk ook graag een paar keer per week. Sporten op anderhalve meter afstand moet toch makkelijk kunnen?

Zweet

Het belangrijkste argument van het kabinet om te wachten met het openen van de sportscholen, is dat mensen daar veel zweten. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld sauna’s of yogastudio’s. Door overmatig transpireren zou het virus zich op zulke plekken veel makkelijker kunnen verspreiden.

Welke rol zweet precies speelt bij de verspreiding van het coronavirus in de sportschool, is nog onduidelijk. Toch wil het kabinet geen risico’s nemen tot dit onderzocht is. Ook benoemde Rutte dat de apparaten niet altijd goed schoongemaakt worden tussen het gebruik door, wat ook voor extra besmettingen kan zorgen.

Lees ook: Thuis aan het sporten? Dit zijn de meest gemaakte fouten

Aerosolen

Ook zegt de Rijksoverheid op de site dat er tijdens het sporten aerosolen vrijkomen. Dat zijn kleine luchtdeeltjes met het virus die lang in de lucht kunnen blijven zweven. Als iemand anders die inademt, zouden die een risico vormen in de verspreiding van het virus. Omdat die aerosolen alleen mensen kunnen besmetten als ze binnen vrijkomen, is sporten in de buitenlucht wel toegestaan.

Sportschooleigenaren balen

Op social media spreken sportschooleigenaren zich uit: zij balen enorm dat ze nog niet open kunnen. Er zijn al meerdere petities gestart om de sportscholen per 21 mei weer open te krijgen, waar het kabinet tot nu toe niet op gereageerd heeft. De overheid geeft wel aan dat zij voor de huidige deadline van 1 september, in overleg met de sportschoolbranche willen kijken of een eerdere openstelling misschien mogelijk is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Rijksoverheid
Beeld | iStock

Margriet 20

Margriet 20 ligt in de winkels, met alles over (in je eentje) bewegen met de mooiste fiets- én wandelroutes in Nederland. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant