Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zieker door coronavirus bij overgewicht, maar ga nu juist níet op streng dieet

coronavirus-dieet.jpg

Ongeveer tachtig procent van alle Nederlands coronapatiënten op de intensive care heeft overgewicht, werd vrijdag bekendgemaakt. Door een te hoog gewicht is de kans op een ernstig verloop van het coronavirus groter, maar nu ineens op een streng dieet gaan raden specialisten juist af.

Tegen EditieNL zegt Liesbest van Rossum, internist in het Erasmus MC, dat een crashdieet je weerstand juist kan verminderen.

Kwetsbare groep

Toen Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), vrijdag in Jinek vertelde dat het grootste gedeelte van de coronapatiënten op de IC-afdeling overgewicht heeft schrokken veel mensen. Eerder werd er namelijk nog niet gesproken over dat mensen met obesitas in een risicogroep vallen. Toch noemt internist Liesbeth van Rossum in EditieNL deze groep nu wel kwetsbaarder dan anderen. Of je eerder besmet kunt raken met het coronavirus als je te zwaar bent is nog niet bekend, maar dat zou zo kunnen zijn. Wat onderzoekers wel weten, is dan mensen die overgewicht hebben vaker ernstige klachten krijgen bij besmetting met het coronavirus.

Lees ook: ‘Meeste coronapatiënten op intensive care hebben overgewicht’

Redenen

Voor die ernstige klachten werden vrijdag in Jinek al verschillende redenen genoemd. Het zou bijvoorbeeld kunnen liggen aan een zwaardere borstkas bij overgewicht, wat kan lijden tot ernstigere benauwdheid. Ook zijn er veel patiënten die naast overgewicht ook diabetes hebben, waarvan bekend is dat het de coronaklachten versterkt.  Volgens Van Rossum kan teveel buikvet er ook voor zorgen dat het lichaam verstoord raakt, waardoor je extra hormonen en ontstekingsstoffen aanmaakt. Dit tast het immuunsysteem aan, waardoor infecties ernstigere gevolgen kunnen hebben.

Niet op coronadieet

Toch is het niet verstandig om nu ineens op een streng dieet te gaan. Ook niet als je overgewicht hebt, zegt de internist.  Als je nu ineens een crashdieet met heel weinig calorieën gaat volgen, zul je snel ook voedingsstoffen tekort komen. En die heb je nu júist nodig om je immuunsysteem op peil te houden. Geen dieet maar gezond eten en meer bewegen werken op de langere termijn een stuk beter tegen obesitas. Voor nu is het volgens Van Rossum vooral belangrijk dat mensen met obesitas niet besmet raken, net als dat er geprobeerd wordt mensen in andere risicogroepen zo veel mogelijk te beschermen. Daarom blijft het belangrijk om de maatregelen van het RIVM zo goed mogelijk op te volgen voor ons allemaal.

Meer lezen over het coronavirus? In de nieuwe Margriet vind je alles wat je erover wilt weten: van het laatste nieuws tot mooie initiatieven en cijfers. Margriet 14 ligt nu in de winkel, maar je kunt ‘m ook hier online bestellen. Je krijgt ‘m gratis thuisbezorgd!

Bron | RTL
Beeld | iStock

Ook interessant