Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hoe erg is het dat het coronavirus zich muteert?

hoe-erg-is-het-dat-het-coronavirus-zich-muteert.jpg

In verschillende Amerikaanse kranten was van de week te lezen dat het coronavirus zich muteert en daardoor mogelijk nóg besmettelijker is geworden. Er zou namelijk een makkelijker overdraagbare vorm van SARS-Cov-2  zijn opgedoken. Een belangrijke ontdekking, want dit zou betekenen dat de vaccins waaraan nu gewerkt worden, minder effectief zullen zijn omdat het virus is veranderd.

Maar klopt dit wel echt? Wij leggen het je hier uit.

Wat betekent het als een virus zich muteert?

Dat virussen zich muteren, is eigenlijk heel normaal. Als de inwendige cellen zich vermenigvuldigen kunnen er fouten ontstaan bij het kopieerproces van de genetische code, waardoor er mutaties ontstaan. Als een virus snel muteert, kan een vaccin deels zijn effectiviteit verliezen, omdat er dan mogelijk andere onderdelen van het immuunsysteem worden aangevallen. Eén van de bekendste voorbeelden hiervan is het griepvirus dat zo snel verandert, dat er elk jaar een nieuwe griepprik nodig is.

Mutatie helpt bij verspreiding

De ontdekking dat het coronavirus muteert, werd gedaan door gerenommeerde onderzoeksinstituten in de Verenigde Staten en Engeland. Een bepaalde mutatie dook al begin februari op in Europa, waarna die in de VS, Canada en elders is terechtgekomen. Volgens de onderzoekers betekent dit dat de mutatie het virus helpt bij zijn verspreiding.

Doelwit voor medicijnen

De mutatie deed zich voor op een van de uitsteeksels – de spikes – van de ‘kroon’ van het coronavirus en heeft de naam Spike D614G gekregen. SARS-CoV-2 gebruikt net als andere coronavirussen die uitsteeksels om lichaamscellen binnen te dringen en zich daar te vermenigvuldigen. Hierdoor zijn diezelfde uitsteeksels het doelwit voor medicijnen, maar ook voor bijvoorbeeld de inzet van antilichamen in onderzoek van het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht.

Lees ook: onderzoekers vinden belangrijke link tussen vitamine D-tekort en coronavirus

Reden voor urgente zorg?

Vanwege de snelle verspreiding en de plek van de mutatie concluderen de wetenschappers dat de mutatie D614G ‘reden voor urgente zorg’ is. Wat ze echter niet hebben bewezen, is dat het gemuteerde virus makkelijker menselijke cellen binnendringt, zich meer vermenigvuldigt en dus ook sneller mensen infecteert. Wél constateren ze dat het virus met de D614G-mutatie sneller aantoonbaar is in besmette personen, omdat die meer virusdeeltjes bij zich hebben.

Kanttekeningen bij onderzoek

Hoogleraar virologie aan het Erasmus MC Marion Koopmans mist bewijzen voor de stelling dat de D614G-coronavariant zich makkelijker verspreidt. “Dat kun je op basis van deze analyse niet zeggen,” zo vertelt ze aan NOS Nieuws. “Genetische analyses kunnen indicaties geven, hypotheses genereren, maar dan moet het dus verder uitgezocht worden.” Dat kan in het laboratorium of met dierproeven gedaan worden.

Ook Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan het UMCG, is het hiermee eens: “Het zou natuurlijk nog overtuigender zijn als ze ook experimenteel hadden aangetoond dat het virus met de D614G-mutatie makkelijker een cel infecteert en/of meer nieuwe virusdeeltjes per cel produceert”, zegt Huckriede.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | NOS
Beeld | iStock

Ook interessant