Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Is het coronavirus inmiddels milder geworden?

vrouw-coronavirus-milder-geworden.jpg

Hoewel het aantal besmettingen blijft toenemen, lijken coronapatiënten in het ziekenhuis tot nu toe minder ernstig ziek dan tijdens de eerste golf. Ook worden tot nu toe minder mensen doorverwezen naar de intensive care. Dat meldde de Nederlandse Internisten Vereniging eind september. Daardoor rees de theorie dat het coronavirus door mutatie inmiddels milder is geworden. Maar klopt dit wel? 

Een hoogleraar virologie geeft antwoord.

Mutatie van het coronavirus 

Het klopt dat het coronavirus sinds maart is veranderd. Eric Snijder, hoogleraar moleculaire virologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum legt aan NU.nl uit dat virussen continu een beetje veranderen. Dat komt omdat het virus zich bij besmetting in jouw cellen begint te vermenigvuldigen. Om dat voor elkaar te krijgen, wordt het genetisch materiaal van het virus gekopieerd, maar daarbij worden altijd een paar fouten gemaakt. Dat soort foutjes worden ook wel mutaties genoemd en daardoor vindt er een verandering plaats. Toch hebben veel van die mutaties geen invloed en blijven de onderdelen waaruit een virus bestaat onveranderd. 

Worden we minder ziek?

Er is dus wel sprake van een mutatie van het coronavirus, maar dat dit het ook milder en daarmee minder dodelijk of ziekmakend maakt, daar is volgens Snijder geen aanwijzing voor. Volgens de hoogleraar lijken de gevolgen van een besmetting met het coronavirus nu minder dodelijk, omdat de coronapatiënten gemiddeld jonger zijn dan die in maart en april. Daarnaast wordt er meer getest, waardoor mensen mogelijk sneller geholpen kunnen worden en ook zijn er in het ziekenhuis meer behandelmogelijkheden. Ook Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, liet in de Tweede Kamer al weten dat er geen aanwijzingen zijn dat het coronavirus zelf milder of minder gevaarlijk is geworden. En ook WHO-epidemiologe Maria Van Kerkhove laat aan RTL Nieuws weten dat aan de ernst van het virus niets is veranderd.

Lees ook: Grotere IC-capaciteit: ligduur van coronapatiënten is met twee derde verkort

Mildere variant 

Op dit moment is het coronavirus, ondanks de mutaties, dus niet minder ziekmakend, maar hoe zit dat dan in de toekomst? Volgens Snijder is het nog onzeker of het virus zich in de toekomst ontwikkelt tot een onschuldige variant. Hij geeft aan dat we dan niet moeten denken aan een periode van weken of maanden, maar eerder aan jaren. Daarnaast benadrukt Snijder ook nog dat het coronavirus op dit moment voor veel mensen die besmet zijn, al een mild virus is. 

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | NU.nl, RTL Nieuws
Beeld | iStock

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandan t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Ook interessant