Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zó groot is de kans dat je nu nog besmet raakt met het coronavirus

deze-versoepelingen-kunnen-we-verwachten-in-persconferentie-vanavond.jpg

Het coronavirus grijpt minder snel om zich heen dan de afgelopen maanden, blijkt uit de laatste cijfers. Maar hoe groot is de kans dat je nu nog besmet raakt?

Kleiner dan je misschien denkt, volgens de laatste informatie van het RIVM. Maar dat hangt ook helemaal van jóu af.

1715 besmettelijke Nederlanders

Volgens het RIVM zijn er op dit moment zo’n 1715 coronapatiënten in Nederland die anderen kunnen besmetten. Met de wetenschap dat er ruim 17 miljoen mensen in ons land wonen, kun je dus wel een rekensommetje maken. Het komt erop neer dat momenteel ongeveer één op de 10.000 mensen in Nederland besmettelijk is en het coronavirus kan overdragen. Een kleine kans dus. Maar wel een reële.

Reproductiegetal coronavirus

Om aan te geven in hoeverre een infectieziekte zoals het coronavirus zich verspreidt, wordt een reproductiegetal genoemd. Dit getal, dat ook wel besmettingsgetal wordt genoemd, geeft aan hoeveel mensen één ziek persoon besmet binnen vijf dagen.

Met coronamaatregelen kan het reproductiegetal van het coronavirus tot 1 worden beperkt. Dit betekent dat een besmet persoon dan gemiddeld één persoon aansteekt. Hierdoor blijft het aantal besmettingen ongeveer gelijk. Zonder coronamaatregelen zouden we volgens het RIVM op dit moment op een reproductiegetal van 2 zitten.

Aantal besmettingen neemt af

Het gaat in Nederland inmiddels zo de goede kant op dat het reproductiegetal lager is dan 1. Volgens de laatste informatie van het RIVM staat dat nu op 0,85. Dat is hoopvol nieuws, want dit betekent dat het aantal besmettingen in grote lijnen aan het dalen is. En we dus ook steeds minder kans lopen om besmet te raken.

Volhouden, die coronamaatregelen

Volgens het RIVM kan er met het reproductiegetal goed ingeschat worden hoe de verspreiding van een virus ervoor staat. Maar dan hoop je maar dat iedereen met symptomen zich ook laat testen en dit meldt bij de GGD. Daarom blijft het zo belangrijk om je aan de maatregelen te houden.

Anderhalve meter afstand houden, in zelfisolatie gaan als je symptomen hebt, goed je handen wassen: het zijn, ook als reproductiegetal daalt, zulke belangrijke maatregelen om vol te houden. En als we dat allemaal doen, zijn we het coronavirus hopelijk snel de baas. Hebben we daar langzaam steeds meer lak aan, dan bestaat de kans dat het reproductiegetal weer gaat stijgen. Ondertussen wordt er nog altijd hard gewerkt aan een vaccin.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Rijksoverheid
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant