Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Sneller een nieuwe coronagolf opsporen? RIVM gaat dubbel zo vaak het rioolwater onderzoeken

coronavirus-in-rioolwater.jpg

De afgelopen tijd schoten de coronabesmettingen flink omhoog, maar inmiddels lijkt de daling weer voorzichtig te zijn ingezet. En blijkbaar is dat ook te zien in ons riool. Om sneller zicht te krijgen op het coronavirus gaat het RIVM daarom vanaf dit najaar het rioolwater dubbel zo vaak onderzoeken. Want onze ontlasting kan ons een hoop verklappen over de besmettingsaantallen.

Hierdoor kan de GGD een stuk sneller ingrijpen als het weer mis gaat. 

Het coronavirus opsporen in het rioolwater

Op dit moment worden er al veel monsters uit het rioolwater afgenomen. Op ruim driehonderd locaties wordt een tot twee keer per week het rioolwater onderzocht, om te kijken of hier sporen van het coronavirus inzitten. Dat dit onderzoek zo belangrijk is om een nieuwe uitbraak voor te zijn, komt omdat het virus vaak al in de poep van mensen kan worden gezien, nog voor zij klachten krijgen. Ook bij mensen die helemaal geen klachten krijgen, maar wel besmet zijn met het coronavirus is dit in de ontlasting te zien. Zo bleek de afgelopen weken al eerder uit het rioolwater dat er een nieuwe piek zou komen, nog voordat de positieve testen weer toenamen. 

Vaker monsters nemen 

Om nog sneller aan de bel te kunnen trekken bij zo’n volgende piek, is het dus belangrijk om het rioolwater regelmatig te controleren. Daarom gaat het RIVM dit najaar dubbel zo vaak onderzoek doen naar het water. Zo’n drie tot vier keer per week. Daarbij kunnen de GGD’s vanaf dit najaar die resultaten uit het rioolwater ook gaan gebruiken om sneller actie te kunnen ondernemen als het virus oplaait. Zo kunnen zij bijvoorbeeld sneller op één bepaalde plek met bron- en contactonderzoek starten, als uit het rioolwater blijkt dat er op een bepaalde locatie veel deeltjes van het coronavirus aanwezig zijn. Deze zomervakantie wordt er door de GGD’s nog proefgedraaid, om te kijken wat in de praktijk het beste werkt. Dat laat onderzoeker Ana Maria de Roda Husman aan het AD weten. 

Lees ook: Komt er een derde prik aan? ‘Aantal extra antistoffen indrukwekkend, zeker bij ouderen’

Advies aan andere landen

Op dit moment adviseert Nederland de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Commissie over het opsporen van het coronavirus in rioolwater, en hoe andere landen dit ook kunnen gebruiken. Nederland heeft veel ervaring met het opsporen van virussen via rioolwater. Zo gebruikte het RIVM dit soort onderzoeken al eerder om bacteriën die resistent waren geworden tegen antibiotica op te sporen. Sinds de coronapandemie is het rioolwateronderzoek in Nederland wel flink uitgebreid. 

Bron | AD
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant