Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Coronavirus en je werk: deze rechten en plichten hebben jij én je baas

coronavirus-en-je-werk-deze-rechten-en-plichten-hebben-jij-en-je-baas.jpg

Het coronavirus veroorzaakt niet alleen zorgen en vragen op het gebied van gezondheid maar ook op werkgebied brengt het flink wat nieuwe uitdagingen met zich mee. Want welke rechten heb je eigenlijk als werknemer in deze vreemde situatie? En wat mag je baas wel of juist niet doen?

Van het intrekken van vakantiedagen tot niet-uitbetaald vakantiegeld, we zetten de meest voorkomende situaties voor je op een rijtje.

Geen kinderopvang

Dat de kinderen niet naar school of de opvang kunnen, is een probleem voor steeds meer mensen die niet in een vitale beroepsgroep werken. Zeker omdat het niet voor iedereen mogelijk is om thuis te werken. Ben je dan nog steeds verplicht om naar je werk te gaan, ook als je geen kinderopvang hebt? Ja, als je het werk niet vanuit huis kan doen, kan je werkgever je nog steeds verplichten om naar het werk te komen. Dat zegt Gerard Berghuis, advocaat arbeidsrecht bij Baasz Advocaten tegen het AD. Zolang de werknemer gezond is en er een goede en veilige werkplek is zul je dus gewoon aan de slag moeten. Kinderopvang is niet de verantwoordelijkheid van de werkgever. Toch is het aan te raden om in overleg te gaan met je baas én je partner, om deze unieke situatie door te spreken.

Vakantiedagen

Als je vorig jaar je vakantie al geboekt had, maar dat weekje in de zon door het coronavirus niet door kan gaan, baal je vast enorm. Niet alleen omdat je niet even lekker van een vakantie kan genieten, maar ook omdat je al vakantiedagen opgenomen had. Het zou namelijk zomaar kunnen zijn dat je die niet meer terugkrijgt. Ook niet als je nu wél gewoon kan werken. Als je vakantiedagen hebt opgenomen en ze goedgekeurd zijn, kun je dat namelijk éigenlijk niet meer intrekken, zegt Mariska Aantjes, arbeidsrecht advocaat bij Aantjes Advocaten tegen het AD. Nu is dit coronavirus en je werk natuurlijk een uitzonderlijke situatie, maar echt verplicht is je baas niet om jou toch te laten werken. De advocaat raadt aan om in gesprek te gaan met je werkgever, om samen een oplossing te vinden.

Vakantiegeld

Een werkgever mag niet zomaar zonder toestemming het vakantiegeld níet uitbetalen, dus dat is goed nieuws als je zélf het geld hard nodig hebt. Zo’n speciale regeling moet in overeenstemming zijn met de medewerkers, óf in de cao vastgelegd zijn. Voor werkgevers zorgt dit voor een lastige situatie, vooral in de horeca. Het vakantiegeld wordt namelijk vaak uitbetaald in mei, en dat is een grote strop voor ondernemers de geen of een beperkt inkomen hebben nu. Het zou dus kunnen dat je baas vraagt om vakantiegeld in te leveren, of een lager percentage te accepteren. Dit ben je niet verplicht, maar uiteindelijk heb ook jij er geen baat bij als het bedrijf anders failliet gaat. Een ingewikkelde situatie, zegt Mariska Aantjes.

Lees ook: Wanneer ben je beschermd tegen het coronavirus?

Contract verbroken vóór de start

Als je per 1 april zou starten bij een nieuw bedrijf, zou het kunnen dat je contract al vóór je start weer ontbonden wordt. Enorm balen natuurlijk voor jou als werknemer, maar je baas doet niks wat tegen de wet is. Ook als je net begonnen bent, mag je werkgever jouw contract direct weer opzeggen. Als er geen werk is door veranderde bedrijfseconomische redenen, kun je daar als werknemer helaas niks tegenin brengen. Ook contractverlengingen die nog niet vastgelegd zijn, kunnen nu nog ingetrokken worden.

Vragen naar corona

Je baas mag officieel niet vragen wat jij als werknemer mankeert als je ziek bent, omdat dit onder het recht op privacy valt. Vragen of jij het coronavirus hebt mag je baas dus niet, maar een bedrijfsarts eventueel wel. Die kan eventueel ook contact opnemen met de GGD als er een vermoeden is dat je meer mensen op de werkvloer aangestoken zou kunnen hebben. Officieel mag een werkgever ook niet controleren of jij verkouden bent of koorts hebt voor je aan het werk gaat, want ook dit valt onder de privacywet. Deze discussies komen gelukkig – zelfs in deze coronacrisis – nog steeds maar weinig voor volgens advocaat Berghuis. Vaak is er wederzijds begrip, en wil iedereen een gezonde en veilige werksituatie.

Meer lezen over het coronavirus? In de nieuwe Margriet vind je alles wat je erover wilt weten: van het laatste nieuws tot mooie initiatieven en cijfers. Margriet 14 ligt nu in de winkel, maar je kunt ‘m ook hier online bestellen. Je krijgt ‘m gratis thuisbezorgd!

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant