Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

‘Coronavirus kan een maand besmettelijk blijven op telefoonscherm’

coronavirus-kan-tot-een-maand-maand-besmettelijk-blijven-op-telefoonscherm.jpg

Onderzoekers hebben een opvallende ontdekking gedaan. Het coronavirus blijkt namelijk maar liefst 28 dagen besmettelijk te kunnen blijven op onder andere bankbiljetten, glazen schermen van smartphones en roestvrij staal.

De ontdekking is gedaan door het nationale wetenschappelijke bureau van Australië (CSIRO).  

Opvallend lang op telefoonscherm

Het betekent dat het coronavirus bij kamertemperatuur veel langer kan overleven op gladde oppervlakken dan in eerste instantie werd gedacht. Hoewel het virus vooral wordt overgedragen als mensen hoesten, niezen of praten, kan het ook worden verspreid door kleine deeltjes in de lucht (aerosolen) en via oppervlakken als metaal en plastic. Eerdere studies hebben aangetoond dat het virus twee tot drie dagen kan overleven op bankbiljetten en glas, en tot zes dagen op plastic en roestvrij staal (zoals een telefoonscherm), maar deze nieuwe studie laat dus een heel ander resultaat zien.

Lees ook: Zó maak je je telefoon echt goed schoon

Experiment in donker uitgevoerd

Bij de Australische studie werden de experimenten in het donker uitgevoerd, omdat al is aangetoond dat UV-licht het virus doodt. Eerder werd ook al aangetoond dat het virus minder lang overleefd bij hogere temperaturen. Sommige oppervlaken bleken bijvoorbeeld bij 40 graden binnen 24 uur niet meer besmettelijk te zijn. Dat het virus bij lagere temperaturen wél heel lang kan overleven op roestvrij staal zou een verklaring kunnen zijn voor de uitbraak van corona in de vleesverwerkingsindustrie en koelopslag. Wereldwijd zijn namelijk duizenden arbeiders in vleesverwerkende fabrieken en slachthuizen positief getest.

Handige tips

Dat het virus zo lang nog kan overleven op deze oppervlakten, is natuurlijk best een eng idee. Gelukkig kun je zelf wel de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op een besmetting zoveel mogelijk te verkleinen. In dit artikel leggen we je bijvoorbeeld uit hoe je jezelf kunt beschermen tegen het coronavirus als je in een hotel verblijft, hoe je zo veilig mogelijk eten kunt bestellen tijdens de coronacrisis en hoe je op een veilige manier met vrienden kunt gaan eten.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! 
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Hart van Nederland
Beeld | iStock

Ook interessant