Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Onderzoek coronavaccin tijdelijk stilgelegd door ‘onverklaarbare ziekte’

studie-naar-coronavaccin-stilgelegd-door-onverklaarbare-ziekte.jpg

Het onderzoek naar het coronavaccin van de universiteit van Oxford en de farmaceut AstraZeneca is tijdelijk stilgelegd. Bij een van de Britse proefpersonen van het onderzoek is een ‘onverklaarbare ziekte’ geconstateerd.

De Nederlandse overheid heeft al doses van het Oxford-vaccin vooruit besteld, dat inmiddels in de derde, grootschalige testfase zit. Als deze goed door alle testfasen komt, is de kans groot dat dit coronavaccin in ons land gebruikt zal worden.

Studie coronavaccin stilgelegd

Het is nog niet duidelijk welke ziekte de proefpersoon precies heeft, maar de verwachting is volgens gezondheidswebsite Stat News wel dat de deelnemer helemaal zal herstellen van de aandoening. Of de onverklaarbare ziekte ontstaan is door het coronavaccin is onduidelijk; vandaar dus dat de overige testen nu zijn stilgelegd. Volgens de specialisten die werken aan de ontwikkeling van het vaccin is deze situatie niet compleet onverwacht. Ze zeggen dat het gaat om een ‘routinehandeling’ en dat het tijdelijk stopzetten van een onderzoek vaker voorkomt.

Lees ook:
Dit weten we nu over de werking van het coronavaccin dat Nederland heeft besteld

Veiligheid

Dat het onderzoek naar het coronavaccin is stilgelegd klinkt zorgwekkend, maar eigenlijk gaat het hier om een veiligheidsmaatregel. Dat zegt Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie van het Amsterdam UMC, in het NOS Radio 1 Journaal. Ze vertelt dat het “vooral aantoont dat de veiligheid enorm serieus genomen wordt” door de onderzoekers.

Ook Marjolein Kikkert, moleculair viroloog van het Leids Universitair Medisch Centrum, kijkt niet meteen op van het nieuws, zegt ze tegen AD. “Dit soort dingen kan gewoon gebeuren tijdens fase 3-studies”, zegt ze. “Je doet een studie met 30.000 mensen, dan kan het zo zijn dat één van hen in het ziekenhuis belandt.” Ook zij geeft aan dat het een goed teken is dat de proeven met het coronavaccin zijn stilgelegd, omdat er eerst grondig onderzoek gedaan moet worden. “Je wil niet dat het wél door het vaccin komt, en dat je toch doorgaat.”

Vertraging onduidelijk

Het is onduidelijk voor hoe lang deze testfase van het coronavaccin stilgelegd is. Daardoor is ook niet bekend of het eventueel zal zorgen voor vertraging bij het op de markt brengen van het middel tegen het virus. Onderzoekers gaan eerst alle data analyseren, voor ze besluiten over het verdere verloop van de studie. Wanneer blijkt dat het vaccin niet de veroorzaker is van de onverwachte aandoening, zal het onderzoek weer opgestart worden.

Bron | NOS, Stat News, AD
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Ook interessant