Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Tegenvaller voor Nederland: coronavaccin van Sanofi en GSK werkt niet goed genoeg bij ouderen

vaccin-van-sanofi-en-gsk-werkt-niet-goed-genoeg-bij-ouderen.jpg

Het veelbelovende coronavaccin van Sanofi en GlaxoSmithKline (GSK) blijkt bij ouderen minder goed te werken dan gehoopt. En dat zorgt voor vertraging bij het ontwikkelingsprogramma. Voor Nederland is dit een flinke tegenvaller: ons land heeft maar liefst 11,7 miljoen doses van het vaccin besteld.

Het was de bedoeling dat het vaccin van Sanofi en GSK in het derde en vierde kwartaal van 2021 geleverd zou worden, als de werking aangetoond was en het veilig was bevonden. Nu blijkt dit dus niet het geval te zijn.

Sanofi en GSK-coronavaccin werkt niet goed genoeg

Het vaccin blijkt weliswaar bij volwassenen in de leeftijd van 18 tot en met 49 jaar voor een immuunreactie te zorgen, die overeenkomt met die van patiënten die zijn hersteld van het coronavirus. Maar bij oudere mensen blijkt deze immuunreactie te zwak. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de concentratie van het middel dat de afweerreactie moet opwekken (het zogenoemde antigeen) te laag is.

Lees ook:
Dít is wanneer jij naar verwachting een coronavaccinatie mag halen

Andere vaccins voor Nederland

Gelukkig hebben we niet al onze pijlen op het vaccin van Sanofi en GSK gezet: Nederland heeft via de EU zes verschillende coronavaccins als optie. Twee vaccins van Pfizer en Moderna hebben in ieder geval volgens de farmaceuten al een hoge effectiviteit laten zien. De procedure voor goedkeuring van deze vaccins loopt momenteel bij het Europees Medicijnbureau. AstraZeneca liet wisselende resultaten zien, afhankelijk van de dosering van het vaccin.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, RTL
Beeld | Getty

Margriet 53 M53

Margriet 53 ligt nu in de winkel! Het is bijna kerst, en daarom deze week: kerstmenu-tips van chef-koks, de gezichten van 2020, een interview met Anita Witzier en dochter Julia, het belang van decembertradities en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant