Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Een coronavaccin in Nederland? Zo wordt bepaald wie er straks voorrang krijgt

een-coronavaccin-in-nederland-zo-wordt-bepaald-wie-er-straks-voorrang-krijgt.jpg

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat er hard wordt gewerkt aan een vaccin tegen het coronavirus. Maar als er straks een werkend middel op de markt komt, maken we dan allemaal even veel kans op die vaccinatie? Of krijgt niet iedereen in Nederland het coronavaccin? Zó wordt bepaald wie er voorrang krijgt. 

Mogelijk kom je niet eens aan de beurt als er een coronavaccin op de markt komt.

Wie krijgt in Nederland het coronavaccin? 

Hoewel er nog geen definitief coronavaccin op de markt is, heeft Nederland wel al een contract gesloten voor een potentieel werkend medicijn. Zodra het coronavaccin beschikbaar is, kunnen we dus beginnen met vaccineren. Toch betekent dat niet dat iedereen zich meteen kan laten inenten. Wie in Nederland het coronavaccin krijgt, zal waarschijnlijk worden bepaald aan de hand van het draaiboek van de Mexicaanse griep uit 2009. Naar alle waarschijnlijkheid zullen er drie groepen zijn die voorrang krijgen. Dat zijn: kwetsbare groepen met verhoogd risico om ziek te worden of om aan het virus te overlijden, mensen met verhoogd risico om het virus over te dragen (bijvoorbeeld zorgmedewerkers en politie) en als laatste mensen met cruciale beroepen. 

Groepsimmuniteit 

Om het coronavirus in te dammen is er groepsimmuniteit nodig. Dat houdt in dat genoeg mensen antistoffen in hun lichaam hebben, waardoor het virus zich niet zo snel meer kan verspreiden. Die antistoffen krijg je wanneer je het coronavirus hebt gehad of wanneer je gevaccineerd bent. Daarom is het maar de vraag of buiten die drie groepen die in Nederland voorrang krijgen op het coronavaccin, de rest van het land ook gevaccineerd wordt. Dat ligt eraan hoe effectief het coronavaccin is. Als dit voor 100 procent werkt, dan krijgt waarschijnlijk niet iedereen in Nederland het coronavaccin toegediend. In dit geval moet ongeveer zestig procent van de bevolking gevaccineerd worden om het land virusvrij te houden. 

Lees ook: Een medicijn van coronaplasma: de bloedbank roept donoren op

De volgende groep

Als het draaiboek voor de Mexicaanse griep wordt aangehouden, dan staan de eerste groepen al redelijk vast. Wel zal er nog verder gedefineerd moeten worden wie er precies onder de derde groep met cruciale beroepen vallen. Wie er daarna aan de beurt komt, dat hangt af van de keuze van de politiek. Per groep of sector zal door hen bepaald worden wie het coronavaccin krijgt, totdat de groepsimmuniteit is bereikt. De kans is dus ook aanwezig dat sommigen helemaal niet aan de beurt komen. Dit zullen mensen zijn die nog jong, gezond en vitaal zijn en die weinig risico vormen voor anderen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | NU.nl, de Volkskrant
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant