Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

China heeft in november al een veilig coronavaccin klaar

china-heeft-in-november-al-een-veilig-coronavaccin-klaar.jpg

De zoektocht naar een effectief en vooral veilig coronavaccin is nog in volle gang. Waar hier nog wordt gesproken over voorjaar 2021, is China al een stapje verder. Daar denken ze binnen enkele weken, zo rond november, een veilig coronavaccin op de markt te brengen. Ook twee andere Chinese farmaceuten denken deze deadline te halen. 

In China zijn ze zelfs al bezig met het inenten van honderdduizenden mensen met het coronavaccin. 

Coronavaccin uit China

In een Chinees laboratorium wordt inmiddels de laatste hand gelegd aan een veilig en effectief werkend coronavaccin dat daarmee al in november gebruikt kan worden. Dat komt van de Chinese staat-farmaceut Sinopharm. Maar ook twee andere Chinese vaccinontwikkelaars, CanSino en SinoVac, zitten in de laatste fase van hun onderzoek. Zij denken ook voor het einde van dit jaar een coronavaccin aan te kunnen bieden. De vaccins worden daarvoor eerst nog op tienduizenden proefpersonen getest. Hiermee zouden tegen het einde van dit jaar al zo’n 600 miljoen coronavaccins beschikbaar moeten zijn. Dat kan vervolgens worden verhoogd naar enkele miljarden per jaar.

Niet voor Nederland

Hoewel China het coronavaccin hopelijk per november klaar heeft, terwijl Westerse landen pas tegen het voorjaar van 2021 een vaccin op de markt denken te brengen, is de kans klein dat het ook in Nederland gebruikt zal worden. Dat komt omdat Nederland samen met andere Europese landen vaccindeals heeft gesloten met zes farmaceuten in Europa en Amerika.

Daarnaast gelden er in Europa strenge eisen, opgesteld door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), waar het coronavaccin aan moet voldoen. Volgens een woordvoerder van minister Hugo de Jonge lijkt het er tot dusver niet op dat de Chinese farmaceuten zo’n aanvraag bij het EMA willen indienen. Daarnaast is natuurlijk eerst China zelf aan de beurt om de coronavaccins te gebruiken. En daarna volgen eerst nog de landen waar China nauw mee samenwerkt. 

Lees ook: Hoe veilig is het coronavaccin nu het onderzoek zo veel sneller gaat dan normaal?

China vaccineert alvast 

De resultaten van de laatste testfases van het Chinese coronavaccin dat in november op de markt moet komen zijn nog niet bekend. Toch is China wel alvast begonnen met het inenten van honderdduizenden mensen; essentieel personeel zoals docenten, transportwerknemers, militairen en douanemedewerkers. Dit doen ze onder het mom van ‘noodgebruik’. Dat houdt in dat de nood zo hoog is dat het vaccin al kan worden gebruikt wanneer het niet alle testfases heeft doorlopen. En dat levert een hoop kritiek op van buitenaf, vooral omdat de bijwerkingen nog niet duidelijk zijn.

Daarnaast wordt bij ‘noodgebruik’ niet gedeeld hoeveel mensen buiten de officiële testen om het coronavaccin toegediend krijgen en wat hun bijwerkingen hiervan zijn. Volgens deskundigen blijven Westerse landen door dit soort praktijken wantrouwig naar Chinese farmaceuten.

Bron | AD
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!  

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant