Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

EMA: ‘Coronavaccin van AstraZeneca veilig te gebruiken’

ema-coronavaccin-van-astrazeneca-veilig.jpg

Het coronavaccin van AstraZeneca is veilig te gebruiken. Dat heeft het veiligheidscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vandaag bekendgemaakt in een persconferentie. De experts hebben onderzoek gedaan naar de meldingen over tromboseachtige klachten en een tekort aan bloedplaatjes, maar zien geen zorgwekkende link.

De voordelen van het coronavaccin van AstraZeneca – het voorkomen van ziekenhuisopnames en overlijdens – wegen volgens het EMA op tegen de nadelen ervan.

Coronavaccin van AstraZeneca veilig

Experts bij de Europese geneesmiddelenautoriteit hebben naar aanleiding van meldingen over tromboseachtige klachten en een tekort aan bloedplaatjes een onderzoek gestart. Hoewel een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca nog niet volledig uit te sluiten is, liet de EMA-directeur Emer Cooke weten dat het middel gewoon gebruikt kan worden in de Europese landen.

Trombose en weinig bloedplaatjes door AstraZeneca

In Nederland werd maandag uit voorzorg het prikken met het middel van AstraZeneca tijdelijk stilgelegd. Met dit besluit volgde Nederland onder andere Denemarken, IJsland, Noorwegen en Italië, die vorige het toedienen van dit coronavaccin al opschortten. In eerste instantie koos coronaminster De Jonge ervoor de vaccinaties door te laten gaa. Trombose is immers een veel geziene klacht.

Maar zondag adviseerde het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) De Jonge om de prikken wel stop te zetten. Toen werd er namelijk een meer zeldzame combinatie van bijwerkingen ontdekt. Waarbij het ging om een combinatie van trombose (stolselvorming) aan de ene kant en aan de ander kant een verlaagd aantal bloedplaatjes, waarbij juist bloedingen kunnen ontstaan.

AstraZeneca in Nederland

In Nederland zijn deze bijwerkingen – in milde vorm – nu twee keer gemeld, zegt het bijwerkingencentrum Lareb. Zij vonden dit niet direct zorgwekkend, omdat deze klachten ook bij mensen zónder de prik voorkomen. En ook het EMA ziet dus geen directe linke link tussen deze klachten en het coronavaccin van AstraZeneca. Prikken met het coronavaccin van AstraZeneca zijn nu tot en met 28 maart stilgezet in Nederland; of dit na deze uitspraak van het EMA gaat veranderen is nog niet duidelijk.

‘Sterke immuunreactie’

Wetenschappers van een universitair ziekenhuis in Oslo hebben ook onderzoek gedaan naar de bloedproppen na inenting met het coronavaccin van AstraZeneca. Zij zeggen dat deze wellicht te verklaren zijn doordat het middel een krachtige immuunreactie kan veroorzaken. Die reactie leidt tot de bloedstolsels. De immuunreactie zorgt voor de aanmaak van antilichamen die bloedplaatjes activeren en bloedproppen veroorzaken, verklaarden de onderzoekers. Het is geen volledig onbekende reactie; dit komt volgens de wetenschappers soms ook voor bij andere middelen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

Margriet 13 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week alles over een goed pensioen, interviews met moderne boerinnen, hoe je snel meer energie krijgt en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant