Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vanaf vandaag een coronateststraat op Schiphol: dít kun je daarvan verwachten

vanaf-vandaag-een-coronateststraat-op-schiphol-dit-kun-je-daarvan-verwachten.jpg

Snel je koffer van de bagageband grissen en de auto instappen naar huis zit er vanaf donderdag niet meer in op Schiphol. Als je vanuit een risicogebied komt, vraagt een GGD-medewerker je na de landing of je je wilt laten testen in de coronateststraat op het vliegveld. Maar hoe gaat dat precies en is het verplicht je te laten testen op het coronavirus?

Dat én meer zochten we voor je uit.

Coronateststraat op Schiphol

De gloednieuwe coronateststraat van de GGD op het vliegveld staat in aankomsthal drie. Deze testlocatie voor het coronavirus is voor reizigers die uit landen met een hoog risico op coronabesmetting komen. Dit zijn de landen die van de overheid kleurcode rood of oranje hebben gekregen. De overheid wil dat iedereen die uit zo’n land op Schiphol aankomt, direct een coronatest af laat nemen. Dit geldt ook voor mensen die geen klachten hebben. Daarmee is deze teststraat de eerste in het land, waar je ook zonder klachten een test kunt laten doen. Het is de bedoeling dat er snel soortgelijke teststraten komen op Eindhoven Airport en Rotterdam/The Hague Airport.

Lees ook:
Waarom een terrasje pakken nu risicovoller is dan met het vliegtuig reizen

Coronatest

Na aankomst op Schiphol word je als reiziger uit een risicogebied opgevangen door medewerkers van de GGD, die vragen of je een coronatest wilt laten doen. Is het heel druk bij de teststraat op Schiphol? Dan kun je bij de medewerkers een afspraak maken om je op een locatie dichter bij huis te laten testen. Verder werkt het eigenlijk hetzelfde als in een andere teststraat: je identiteitsbewijs wordt gecontroleerd, de test wordt gedaan door met een wattenstaafje neus- en keelslijm af te nemen en het duurt vervolgens 48 uur voor je de uitslag krijgt. Meer over hoe die test precies werkt en of het pijnlijk is, lees je hier.

Niet verplicht

Wil je je niet laten testen, dan is dat niet verplicht. Er is wel uitgezocht of dit mogelijk is, maar volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is dit juridisch niet mogelijk. Waarschijnlijk wordt het binnenkort – met én zonder test –  wel verplicht om veertien dagen in quarantaine te gaan als je uit een land met hoog coronarisico komt. Zélfs als je negatief getest wordt, omdat de test vooral een momentopname is en je in de veertien dagen na je vakantie nog symptomen kunt ontwikkelen. Op dit moment gaat het nog om een ‘dringend advies’ van het ministerie om twee weken thuis in quarantaine te gaan na jouw trip.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Rijksoverheid
Beeld | iStock

Margriet 35 ligt in de winkel! Met deze week: een vakantiegevoel in eigen tuin creëren, zwierige zomerrokken inspiratie,  een interview met Marion Bloem en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant