Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Binnenkort ook coronatest voor mensen zónder klachten

binnenkort-ook-coronatest-voor-mensen-zonder-klachten.jpg

Mensen zonder klachten die in de buurt zijn geweest van iemand met het coronavirus, kunnen binnenkort ook een coronatest af laten nemen. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid woensdag gezegd tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

Het doel is dat deze verandering per 1 december in gaat, maar voor die tijd moet er wel flink opgeschaald worden.

Coronatest zonder klachten

Op dit moment kunnen alleen mensen met coronasymptomen een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. Wanneer je een melding krijgt van de CoronaMelder-app of in een bron- en contactonderzoek naar voren komt, kun je je niet laten testen maar moet je tien dagen in thuisisolatie. Pas wanneer je klachten ontwikkelt, kom je in aanmerking voor een gratis coronatest. Dit zorgt voor veel frustratie bij mensen die noodgedwongen thuiszitten. Zij hebben geen klachten, komen niet in aanraking voor een coronatest maar mogen tóch niet werken. Ook levert het bij steeds meer bedrijven en organisaties problemen op, omdat personeel langere tijd afwezig is.

Lees ook:
Pijnlijk of juist een makkie: dit vonden jullie van de coronatest

Overcapaciteit

Hoewel minister De Jonge aangeeft zeker te begrijpen dat mensen dit vervelend vinden, is het niet mogelijk om deze groep mensen per direct op te nemen in het testbeleid. Als mensen zonder klachten die wel in aanraking geweest zijn met een besmet persoon getest worden, zou dat landelijk gaan om zo’n 24.000 tot 64.000 testen per dag. Om dat aan te kunnen, moet er volgens de minister eerst overcapaciteit opgebouwd worden bij de testcentra. De Jonge verwacht dat dat doel in de loop van november bereikt kan worden, en dat er dan begin december gestart kan worden met de extra testen.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP
Beeld | iStock

Margriet 48

Margriet 48 ligt nu in de winkel! Met deze week: gezond & fit de winter in, zo herken je online oplichting, lekkere & voedzame ontbijtjes en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant