Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom mag je een coronatest niet afzeggen als je klachten weg zijn?

waarom-mag-je-een-coronatest-niet-afzeggen-als-je-klachten-weg-zijn.jpg

Om overbelasting te voorkomen, is het belangrijk dat je alleen een coronatest aanvraagt als je last hebt van klachten. Maar wat nu als je klachten alweer zijn verdwenen vóórdat je de test hebt laten uitvoeren? Mag je je afspraak dan afzeggen?

Gek genoeg adviseert de GGD van niet: zij hameren er juist op dat je in zo’n geval je coronatest wél moet laten doorgaan. Maar waarom is dat zo?

Ook zonder klachten test laten doorgaan

Omdat ook veel mensen zonder klachten zich laten testen, zijn de testlocaties momenteel overbelast. Hierdoor kun je ook niet altijd binnen 48 uur terecht voor een coronatest. Tóch blijft de GGD zich vasthouden aan de landelijke richtlijn van het RIVM. “Je moet je afspraak niet afzeggen, ook al heb je geen klachten meer,” zo zegt woordvoerder van GGD Nederland Sonja Kloppenburg tegenover RTL Nieuws. “In principe kan je corona hebben gehad en voor het bron- en contactonderzoek is het dan belangrijk de test te doen.”

Lees ook: Negatieve coronatest, maar nog wel klachten: mag je dan wel of niet naar buiten?

Blijven volgen van landelijke richtlijn

Opvallend genoeg bracht GGD Twente vorige week een nog heel ander bericht naar buiten. In een interview met RTV Oost zei de directeur toen dat mensen hun test moesten afzeggen als hun klachten waren verdwenen. Hoewel Kloppenbrug deze oproep begrijpt, was het volgens haar geen landelijke oproep. “Ik snap dat zij daartoe hebben opgeroepen, want het water staat ze aan de lippen. Wel is de landelijke richtlijn anders en die blijven wij volgen.”

Uitslag thuis afwachten

Ook het RIVM zegt dat je zonder klachten naar je afspraak moet komen. RIVM-woordvoerder Harald Wychgel: “Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die slechts kortdurend klachten hadden, maar toch positief bleken. Ook mag je niet voor de test of testuitslag naar buiten. Je moet thuis de uitslag afwachten.”

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!  

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant