Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Coronasterfte valt hoger uit door luchtvervuiling, ook in Nederland

coronasterfte-valt-hoger-uit-door-luchtvervuiling.jpg

Al ruim 1,1 miljoen mensen wereldwijd zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Vaak gaat het hierbij om ouderen of om mensen die al langere tijd met gezondheidsproblemen kampen. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat er nog een factor is die hierbij een grote rol speelt: luchtvervuiling. In Nederland zou de coronasterfte door de luchtvervuiling 19 procent hoger uitvallen.

Het is geen nieuw idee dat luchtvervuiling een rol speelt bij het aantal sterftegevallen van een virus. In 2003 is hier namelijk ook al onderzoek naar gedaan voor de SARS-uitbraak. Dit onderzoek is wel het eerste dat onderzoekt in hoeverre deze luchtvervuiling bijdraagt aan de coronasterfte. De European Society of Cardiology heeft satellietgegevens gebruikt die de wereldwijde blootstelling aan vervuilende fijne deeltjes laten zien. Vervolgens onderzochten ze of langdurige blootstelling impact had op de coronasterfte. En daaruit bleek dat luchtvervuiling hier inderdaad invloed op heeft.

Coronasterfte en luchtvervuiling

Maar hoe werkt dat dan precies? Onderzoeker Thomas Münzel legt het uit. “Wanneer mensen vervuilde lucht inademen, verplaatsen de zeer kleine vervuilende deeltjes van de longen naar het bloed en de bloedvaten”, vertelt Münzel aan Scientias. “Hierdoor ontstaan ontstekingen en ernstige oxidatieve stress. Het gevolg is dat de binnenwand van de slagaders beschadigd raakt, wat leidt tot vernauwing en verstijving van de slagaders.”

Lees ook:
We leven gemiddeld zes jaar langer door minder luchtvervuiling

“Daarnaast komt het coronavirus het lichaam binnen via de longen en veroorzaakt het soortgelijke schade aan de bloedvaten. Als zowel langdurige blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen en een infectie van het coronavirus samenkomen, stapelen de nadelige effecten zich op”, benadrukt Münzel. “Dit leidt tot een grotere kwetsbaarheid en mindere weerstand tegen COVID-19. Als iemand bovendien een hartaandoening heeft, zullen luchtvervuiling en een corona-infectie problemen veroorzaken die kunnen leiden tot hartaanvallen, hartfalen en beroertes.”

Wereldwijd

Wereldwijd zou de coronasterfte 15 procent hoger liggen door de luchtvervuiling. De coronasterfte in Nederland valt 19 procent hoger uit. Maar wij zijn zeker niet het enige land met een coronasterfte die hoger uitvalt. Bij onze oosterburen ligt dit op maar liefst 26 procent. Aan de top staat Tjechië, waar dit percentage maar liefst 29 procent is. Het laagst is het percentage in Nieuw-Zeeland, dat ligt op 1 procent.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Scientias
Beeld | iStock

Ook interessant