Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zó gaat het coronaproof Koningsdag-programma van de Oranjes eruitzien

coronaproof-koningsdag-2021.jpg

Ook dit jaar vieren we Koningsdag in lockdown. Koning Willem-Alexander viert zijn 54e verjaardag dan ook bescheiden, maar dit jaar wél buitenshuis. Het coronaproof Koningsdag-programma voor de Oranjes is bekendgemaakt.

Er staat de Nederlandse royals een vol programma in Eindhoven te wachten.

Coronaproof Koningsdag vieren in Eindhoven

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen strijken op dinsdag 27 april neer op de High Tech Campus in Eindhoven. De campus verwelkomt de Oranjes in een speciale studio, van waaruit ze veilig deelnemen aan een speciale online tv-uitzending. Iedereen die die studio inkomt, moet op corona getest worden, dus ook de royals. In die studio voeren ze vervolgens gesprekken met designers en krijgen ze een bijzonder innovatief bereide maaltijd voorgeschoteld.

Ook maken ze kennis met E-sports en staat ze een bijzonder techniekexperiment te wachten. Daarbij wordt teruggeblikt op bijzondere manieren van ontmoeten in coronatijd. Verder is er online contact met Eindhovenaren. Én er is muziek, met een ‘spectaculaire afsluiting’ toe.

Wie is de koning van Eindhoven?

Helaas mag er tijdens deze Koningsdag-viering helaas verder niemand in de buurt van de jarige komen. Maar het Eindhovense publiek wordt wel betrokken in de uitzending. Zo vraagt de Eindhovense Koningsdag-organisatie elke buurt in Eindhoven om een bewoner in het zonnetje te zetten, de Koning voor één Dag. En aan alle Eindhovenaren het verzoek om hun tuin, balkon en huis oranje te versieren. Tijdens de Koningsdag-uitzending op NOS moet een drone die twee uur lang rondvliegt boven de stad dan een zee aan oranje opvangen.

Lees ook:
Paleis roept ouderen op om een brief te sturen naar koning Willem-Alexander

Slag om de arm

Een vol programma dus, maar wel met een slag om de arm: “Het Koningsdagprogramma kan in afstemming met de gemeente Eindhoven nog wijzigen of komen te vervallen indien de epidemiologische omstandigheden daar aanleiding toe geven”, zo laat het Koningshuis weten.

Koningsdag buiten het paleis

Vorig jaar was het de eerste Koningsdag die we in tijden van corona vierden. Ook toen werd met behulp van digitale verbindingen geproost op de koning. Maar een belangrijk verschil met dit jaar: de Oranjes bleven toen thuis, en gaven een bijzonder kijkje in paleis Huis ten Bosch. Met de nodige voorzorgsmaatregelen en dus een slag om de arm wil het Koningshuis het er dus op wagen om weer buitenshuis een klein feest te vieren.

Bron | Koninklijk Huis, Koningsdag Eindhoven, NOS
Beeld | Brunopress

Ook interessant