Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dankzij deze app kunnen coronapatiënten het ziekenhuis sneller verlaten

coronapatienten-sneller-uit-het-ziekenhuis-dankzij-deze-app.jpg

De afgelopen dagen dreigt in meerdere ziekenhuizen een beddentekort en is er af en toe zelfs een opnamestop nodig. Maar gelukkig heeft het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein hier iets op bedacht: een speciale app waardoor coronapatiënten in het ziekenhuis sneller weer naar huis kunnen. We leggen je uit hoe dat werkt.

De app zorgde tijdens de eerste golf al voor een afname in het aantal opnamedagen. 

Coronapatiënten sneller uit het ziekenhuis

Wanneer opgenomen coronapatiënten in het ziekenhuis hersteld zijn, moeten zij normaal gesproken nog een aantal dagen blijven om gemonitord te worden en om hun zuurstof af te bouwen. Al tijdens het beddentekort in de eerste coronagolf in het voorjaar merkte het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein dat dit anders moest.

Longarts Renske Vorselaars legt aan het RTL Nieuws uit dat toen het idee van het thuismonitoren van coronapatiënten is ontstaan, zodat deze sneller het ziekenhuis weer konden verlaten. Vorselaars is medeverantwoordelijk voor Luscii, de gezondheidsapp van het ziekenhuis die het beddentekort (en daarmee een opnamestop) moet tegengaan. 

Zo werkt de gezondheidsapp

Het ziekenhuis werkt met de gezondheidsapp Luscii waarin coronapatiënten twee keer per dag hun temperatuur en zuurstofgehalte doorgeven. Daarnaast moeten zij elke dag een vragenlijst invullen over eventuele klachten. Dit kan gewoon vanuit huis, waardoor coronapatiënten een stuk sneller het ziekenhuis kunnen verlaten. Onder toezicht van een longarts houdt een team van co-assistenten via een dashboard alle gegevens van de coronapatiënten die thuis zitten in de gaten. Zo worden zij gealarmeerd bij opvallende ontwikkelingen en kunnen ze de trends goed in de gaten houden.

Daarnaast bellen de co-assistenten regelmatig met de thuispatiënten en kan er via de app ook een terugbelverzoek worden ingediend. Hierdoor kunnen de coronapatiënten ook na hun ziekenhuisopname bij de co-assistenten terecht met vragen. 

Lees ook: Onderzoek: ‘Ex-coronapatiënten kampen vaak met psychische klachten’

Afname van het aantal opnamedagen 

Al tijdens de eerste golf maakte het St. Antonius Ziekenhuis gebruik van deze app bij 33 coronapatiënten. Hieruit bleek dat het aantal dagen dat een patiënt in het ziekenhuis lag gemiddeld met vijf dagen afnam. Deze gezondheidsapp werd goed ontvangen. Zo gaf maar liefst 97 procent in een enquête aan zeer tevreden te zijn over het gebruik. Hierdoor mogen nu alle ontslagen coronapatiënten van dit ziekenhuis de Luscii app gebruiken.

Inmiddels gebruiken ook het UMC Utrecht, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Albert Schweitzer Ziekenhuis deze app en zijn er nog zeven andere ziekenhuizen die geïnteresseerd zijn. Longarts Vorselaars hoopt dat er nog meer ziekenhuizen zullen volgen. Niet alleen omdat het prettig is voor de coronapatiënten dat ze sneller weer naar huis mogen, maar ook om het beddentekort te voorkomen en de reguliere zorg draaiende te houden. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Margriet 48

Margriet 48 ligt nu in de winkel! Met deze week: gezond & fit de winter in, zo herken je online oplichting, lekkere & voedzame ontbijtjes en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant