Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom genezen coronapatiënten worden opgeroepen om hun plasma te doneren

coronapatienten.jpg

Het Erasmus MC in Rotterdam deed afgelopen weekend een bijzondere oproep: mensen die genezen waren van het coronavirus konden namelijk hun plasma doneren bij bloedbank Sanquin. Inmiddels zijn de eerste donaties al afgenomen.

Coronapatiënten in het Rotterdamse ziekenhuis krijgen dit plasma met antistoffen deze week al toegediend, zo meldt Rijnmond.

Beschermende antistoffen

De donaties maken deel uit van een onderzoek naar de behandeling van het coronavirus. Internist-infectioloog Bart Rijnders legt aan de omroep uit: “In het plasma van de genezen ex-patiënten zitten beschermende antistoffen. Die kunnen het virus binden en uitschakelen. We hopen aan te tonen dat het virus sneller uitgeschakeld wordt als we dat plasma aan een zieke patiënt geven.”

Lees ook: dít moet je volgens een specialist doen als je milde coronasymptomen hebt

Minder doden

Rijnders hoopt dat het onderzoek ervoor zal zorgen dat er minder patiënten zullen overlijden en meer patiënten sneller het ziekenhuis kunnen verlaten. Maar liefst 220 patiënten in het Erasmus MC en het Maasstad Ziekenhuis krijgen plasma van hun eigen bloedgroep toegediend. Er komt ook een controlegroep van 220 patiënten. Zij krijgen een standaard behandeling. “Alleen dan kan het nut van deze behandeling worden aangetoond,” zo vertelt Rijnders. De coronapatiënten die deel gaan nemen aan het onderzoek, geven daar toestemming voor.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijnmond
Beeld | iStock

Ook interessant