Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zo besmettelijk is een coronapatiënt voor de rest van het huishouden

zo-besmettelijk-is-een-coronapatient-voor-de-rest-van-het-huis.jpg

Ben je positief getest op het coronavirus? Dan ga je in quarantaine. En ook de rest van het huishouden moet eraan geloven, maar hoe groot is die kans eigenlijk dat jij de rest ook besmet? Een nieuw onderzoek toont aan hoe besmettelijk jij bent als coronapatiënt voor de rest van het huishouden. 

Lig jij ziek op bed, terwijl de rest van het gezin nergens last van heeft? Zo zit dat.

Is een coronapatiënt besmettelijk voor het hele huishouden?

Het goede nieuws is dat wanneer jouw partner het coronavirus heeft, dat niet meteen betekent dat hij of zij jou ook ziek kan maken. Uit een nieuwe studie van de Centers of Disease Control and Prevention (CDC), het Amerikaanse RIVM, blijkt namelijk dat een coronapatiënt gemiddeld besmettelijk is voor ongeveer de helft van het huishouden. Uit de cijfers van het onderzoek blijken coronapatiënten van boven de 18 jaar oud besmettelijk voor 57 procent van het huishouden. Voor kinderen onder de 18 jaar ligt dit op 43 procent.

Kanttekening voor besmetting onder minderjarigen

Er deden in vergelijking een stuk minder kinderen dan volwassenen mee, waardoor volgens de wetenschappers uit het resultaat over hoe besmettelijk jongeren onder de 18 jaar zijn geen strenge conclusies kunnen worden getrokken. Daarvoor moet meer onderzoek worden gedaan. 

Geen symptomen

Daarnaast bleek uit het onderzoek dat minder dan de helft van de mensen geen symptomen had op het moment dat ze een positieve coronatestuitslag kregen. In de zeven dagen daarna kregen zij ook geen klachten. Toch waren zij voor hun huishouden wel besmettelijk. Dit bleek uit symptoomdagboeken die de deelnemers dagelijks moeten bijhouden en de speekselmonsters en neusuitstrijkjes die zij gedurende 14 dagen moesten verzamelen. Daaruit is voorzichtig te concluderen dat ook zonder klachten of bij asymptomatische klachten het coronavirus mogelijk nog steeds besmettelijk is voor anderen.  

Lees ook: Waarom mag je een coronatest niet afzeggen als je klachten weg zijn?

Gevoeligheid voor het virus

Ook het RIVM liet al eerder aan het RTL Nieuws weten dat er geen 100 procent overdrachtkans is. Woordvoerder Harald Wychgel legt uit dat het coronavirus wel heel besmettelijk is, maar dat de een hier gevoeliger voor is dan de ander. Daarvoor kan het ook zijn dat de ene besmette persoon er lange tijd goed ziek van is, terwijl de ander hier nauwelijks tot geen klachten van heeft.

Woon jij samen met een coronapatiënt? Lees hier dan waar je aan moet denken met schoonmaken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Science Alert, Welingelichte kringen, RTL Nieuws
Beeld | iStock

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandan t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Ook interessant