Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Heeft de CoronaMelder-app toegang tot je contacten?

heeft-de-coronamelder-app-toegang-tot-je-contacten.jpg

De laatste tijd duiken er steeds meer berichten op social media op dat de CoronaMelder-app toegang zou hebben tot je contacten. Mensen roepen anderen die de CoronaMelder willen gebruiken op om hen eerst uit hun contactenlijst te verwijderen. Maar is dit wel nodig, of kan de corona-app helemaal niet bij dit soort persoonlijke informatie? 

Zo meet de CoronaMelder-app met wie jij in contact bent gekomen. 

CoronaMelder heeft geen toegang tot je contacten

Volgens het bericht dat op Facebook en Twitter rondgaat zou de CoronaMelder-app toestemming hebben om in je telefoon aan de hand van je contactenlijst personen te identificeren, lokaliseren en je contacten zelfs te kunnen volgen. NU.nl ging op onderzoek uit en kwam erachter dat dit niet klopt. De CoronaMelder weet niet wie je bent of waar je je precies bevindt, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van locatiegegevens. Ook je naam of e-mailadres wordt door de CoronaMelder niet gevraagd. Woordvoerder Tom Kummel van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat aan NU.nl weten dat de CoronaMelder-app geen toegang heeft tot je contacten, de overheid geen inzicht heeft in je contacten en dat de corona-app ook geen contactgegevens uitwisselt. 

Ook privacy- en cyberveiligheidsdeskundige Brenno de Winter laat weten dat dit bericht op social media niet klopt. Hij testte de corona-app voor het ministerie en stelt dat de CoronaMelder geen toegang heeft tot je contacten, socialmedia-accounts of locatie. 

Hoe werkt de CoronaMelder dan?

De CoronaMelder werkt dus niet met locatievoorziening of je contacten, maar met speciale codes. Op je telefoon maakt de CoronaMelder willekeurige codes aan die elk kwartier veranderen. Die codes worden uitgewisseld met de codes op andere telefoons die de CoronaMelder-app hebben, wanneer je minimaal een kwartier bij iemand in de buurt bent. Je telefoon bewaart deze codes vervolgens veertien dagen, daarna worden deze automatisch verwijderd. 

Lees ook: Op déze telefoons blijkt de corona-app helemaal niet te werken

Een waarschuwing via de CoronaMelder

Maak je gebruik van de CoronaMelder-app en ben je positief getest op het coronavirus? Dan kun je ervoor kiezen om een waarschuwing uit te sturen via de corona-app. Dat gebeurt via de GGD, zij kunnen de waarschuwing daadwerkelijk versturen. Zo moet worden voorkomen dat gebruikers een waarschuwing sturen zonder dat ze besmet zijn. Wanneer een waarschuwing via de GGD in de CoronaMelder-app wordt verstuurd, ontvangen alle andere appgebruikers waarmee de telefoon de afgelopen dagen codes heeft uitgewisseld een waarschuwingsbericht. Hierin staat dat je mogelijk een extra kans op besmetting hebt gelopen en krijg je advies wat je het beste kunt doen.  

Bron | NU.nl
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!  

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant