Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

CoronaMelder blijkt effectief: grote groep die buiten GGD-onderzoek valt wordt hiermee bereikt

coronamelder-app-blijkt-effectief.jpg

Heb jij de CoronaMelder-app op je telefoon? Dan hebben we goed nieuws. Uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt de CoronaMelder namelijk effectief de verspreiding van het virus tegen te houden. Zo’n 58 procent van de mensen die via de app een melding kreeg dat zij in contact zijn geweest met een besmet persoon werd namelijk niet door de GGD in het bron- en contactonderzoek benaderd. 

Al blijkt niet iedereen zich bij een melding aan de adviezen van de app te houden. 

CoronaMelder bewezen effectief

Uit het onderzoek naar de corona-app blijkt dat 58 procent van de mensen die een melding krijgt, alleen bericht via de app ontvangt. In het bron- en contactonderzoek van de GGD komen deze contactpersonen vaak dus niet naar voren. Volgens prof. dr. Wolfgang Ebbers valt daaruit te concluderen dat deze groep mensen zonder de CoronaMelder niet of niet op tijd in beeld zou zijn gekomen, en daarmee helpt de app dus effectief mee de verspreiding van het virus te voorkomen. 

Onbewuste besmettingen voorkomen

Tot nu toe hebben bijna 4,7 miljoen Nederlanders de CoronaMelder gedownload. Via de app wordt met bluetooth bijgehouden bij wie je in de buurt bent geweest. Deze bluetoothverbinding werkt alleen bij mensen die de corona-app hebben geïnstalleerd. Volgens Ebbers is het juist straks bij een versoepeling van de maatregelen deze app belangrijk. Zo kunnen er meer onbewuste besmettingen worden voorkomen als we straks weer met meer mensen in contact mogen komen. Het gebruik van de app blijft vrijwillig. Als je na een melding uit de app ook besmet blijkt, dan kun je er vrijwillig voor kiezen om een waarschuwing te laten versturen via de CoronaMelder. 

Lees ook: Helpt je adem inhouden als je langs iemand loopt tegen corona?

Niet iedereen volgt de adviezen van de app op 

Hoewel er met de CoronaMelder een grotere groep kan worden gewaarschuwd bij een mogelijke besmetting dan wanneer alleen de GGD het bron- en contactonderzoek uitvoert, betekent niet dat alle mensen die melding ook naleven. Als je een melding ontvangt is het advies om thuis te blijven en je te laten testen. Uit het onderzoek blijkt dat minder dan de helft van de gebruikers het advies om preventief in quarantaine te gaan opvolgt.

Hierbij bleef 45 procent echt thuis, en daarvan ging 62 procent op de dag van de melding al in thuisquarantaine. Ook maakt de helft van de gebruikers een testafspraak op de dag van de melding. Volgens het onderzoek vraagt in totaal 41 procent, dus vier op de tien mensen, bij een waarschuwing een coronatest aan. 

Vaker meldingen bij jongeren

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren veel vaker meldingen van de CoronaMelder krijgen over een mogelijke besmetting. Volgens de onderzoekers zou dat kunnen komen doordat jongeren sociaal mobieler zijn dan ouderen. Daarnaast blijkt dat 65 procent van de ouderen al op de dag van de melding een testafspraak maakt. Bij jongeren doet 43 procent dit. Het opleidingsniveau en het wel of niet hebben van gezondheidsklachten op het moment van de melding hebben hier geen effect op. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.              

Bron | Rijksoverheid, RTL Nieuws, NU.nl, CoronaMelder
Beeld | Getty Images

Ook interessant