Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Déze coronamaatregelen kun je verwachten op het stembureau

deze-coronamaatregelen-kun-je-verwachten-op-het-stembureau.jpg

De stembussen zijn al open voor early voting en de eerste briefstemmen worden al geteld, maar de meeste van ons zullen woensdag naar de stembussen gaan voor de Tweede Kamerverkiezingen. Welke coronamaatregelen kun je dan verwachten op het stembureau?

Want net als veel andere dingen in het leven, ziet ook stemmen er net iets anders uit tijdens de coronapandemie.

Gezondheidsverklaring

De coronamaatregelen beginnen eigenlijk al voordat je het stembureau binnenloopt, tijdens deze Tweede Kamerverkiezingen. Voordat je gaat stemmen doe je namelijk al een een gezondheidscheck aan de hand van een formulier dat je ontvangen hebt bij je stempas. Daarop staan vragen over eventuele coronasymptomen bij jou of bij één van je huisgenoten. Alleen als je al die vragen met ‘nee’ kunt beantwoorden, mag je naar het stembureau. Heb je wel coronaklachten of deze recentelijk gehad, dan moet je iemand anders machtigen om je stem voor jou uit te brengen.

Lees ook:
Zó kun jij zorgen voor meer vrouwen in de Tweede Kamer

Coronamaatregelen op het stembureau

Heb je alle vragen met nee beantwoord, dan kun je dus richting het stembureau. Neem dit keer dan naast je stempas en identiteitsbewijs, ook een mondkapje mee. Tijdens deze Tweede Kamerverkiezingen heb je wat meer keuze waar je heen gaat, want er zijn meer stembureaus dan anders. Op die manier kan de drukte wat gespreid worden en hebben we allemaal net wat meer ruimte. Wel zo makkelijk, want die anderhalve meter afstand die we al een jaar kennen, als onderdeel van de coronamaatregelen, geldt natuurlijk ook op het stembureau.  Het kan van het ene tot het andere stembureau wat verschillen hoe de coronamaatregelen verder ingevuld zijn, maar vaak zullen er in ieder geval pijlen op de grond zijn die aangeven wat de looproutes naar binnen en naar buiten zijn. Ook zal je bij de ingang je handen even moeten ontsmetten, en kan het voorkomen dat je op drukke momenten even moet wachten voordat je naar binnen mag.

Kuchschermen, mondkapjes en rode potloodjes

Eenmaal binnen dragen de leden van het stembureau natuurlijk ook een mondkapje en zitten ze achter plastic kuchschermen, die je bijvoorbeeld ook bij de kassa ziet. De stembureauleden nemen je stempas aan met wegwerphandschoenen aan, die ze regelmatig vervangen. Alle zogenaamde contactpunten – denk aan deuren, deurposten en natuurlijk de stemhokjes – worden minstens elk half uur schoongemaakt.

En echt waar: zélfs de bekende rode potloodjes worden na elke stem gedesinfecteerd, voordat iemand anders ‘m weer mag gebruiken. Je krijgt een schoon potlood van één van de stembureauleden, die je na het uitbrengen van je stem in een speciaal bakje gooit. Waar je eerder misschien zonder gedachten dat potlood oppakte, staan we daar tijdens de pandemie toch wat sneller bij stil. Ben je klaar met stemmen? Dan volg je de pijlen naar buiten en verlaat je het stembureau weer.

Iemand machtigen

Heb je bij de gezondheidsverklaring één of meerdere vragen met ja moeten beantwoorden of kun, durf of wil je niet naar het stemlokaal om een andere reden? Dan kun je iemand machtigen om voor jou te gaan stemmen. Je geeft iemand dan zogenoemde volmacht; hij of zij mag dan jouw stem uitbrengen tegelijk met zijn of haar eigen stem. Iemand machtigen doe je op de volgende manier:

  • Op de achterkant van je stempas vul je bij ‘Volmacht’ de gegevens in van degene die voor jou gaat stemmen. Vervolgens onderteken jij én de persoon die je wilt machtigen de stempas.
  • Maak vervolgens een duidelijke kopie of foto van je identiteitsbewijs en geef deze, samen met de ondertekende stempas, mee aan de persoon die je gemachtigd hebt.
  • Hij of zij mag alleen gelijktijdig voor jou én zichzelf stemmen, dat mag niet op twee verschillende momenten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Rijksoverheid
Beeld | ANP

Deze week ligt Margriet 12 in de winkel, met Bibian Mentel als gasthoofdredacteur. Een enorme eer, vinden wij. Het nummer is een kijkje in haar leven, en zoals Bibian zelf zegt: “Een herinnering aan mij voor mijn vrienden en mijn gezin, maar hopelijk ook een mooi document over omgaan met tegenslagen en de liefde voor het leven.” Het nummer ligt nu in de winkel en is te bestellen via deze link.

Ook interessant