Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Minister De Jonge: ‘Coronamaatregelen gelden wellicht langer voor mensen zonder vaccinatie’

coronamaatregelen-langer-voor-mensen-zonder-vaccinatie.jpg

Het is mogelijk dat mensen die een vaccinatie tegen het virus nemen eerder zonder coronamaatregelen door het leven kunnen dan mensen die zich niet laten vaccineren. Dat vertelde minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan het AD.

Overigens zal dat niet meteen gebeuren: als er straks een start gemaakt is met vaccineren, dan blijven de coronaregels voorlopig nodig voor ons allemaal.

Vaccinatie niet verplicht

“U moet het zo zien dat bepaalde maatregelen wellicht langer zullen gelden voor mensen zonder vaccinatie. Of dat bepaalde risicogroepen inderdaad weer méér mogen omdat ze al een vaccinatie hebben gehad”, vertelt De Jonge aan AD. Exacte details kan de minister nog niet geven, omdat het vaccin nog in ontwikkeling is en er nog veel informatie mist. Wel maakt hij duidelijk dat de coronavaccinatie niet verplicht is in Nederland.

Lees ook:
6 tekenen dat je het coronavirus al hebt gehad zonder dat je het doorhad

Coronamaatregelen

Om welke coronamaatregelen het gaat, hangt van een aantal verschillende factoren af. De Jonge benoemt bijvoorbeeld de doelgroep bij wie het coronavaccin werkbaar zou zijn. “Als er een vaccin komt dat ouderen en kwetsbaren heel goed beschermt, dan biedt dat natuurlijk weer fantastische kansen om maatregelen voor de jongeren te versoepelen.” Ook benadrukt hij dat de coronamaatregelen niet direct versoepeld zullen worden als de eerste mensen een vaccinatie gehad hebben. Coronamaatregelen voor mensen met of zonder vaccinatie zullen pas aan de orde komen als de vaccinatiegraad al hoog is.

Vaccinatiestrategie

Eerder deze week werd bekend dat het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Pfizer voor 90 procent effectief is. Hoopvol nieuws dat de Nederlandse aanpak rondom het coronavaccin in stroomversnelling gebracht heeft. De verwachting is dat ons land zo’n 8 miljoen van deze coronavaccins zal krijgen. De Gezondheidsraad komt met een advies over wie als eerste in aanmerking komt voor een prik en hoe de vaccinatiecampagne eruit zou kunnen zien. Dit advies wordt in de tweede helft van volgende week verwacht. Hugo de Jonge hoopt dan ook de vaccinatiestrategie van het kabinet te kunnen presenteren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP, AD
Beeld | Getty Images

Ook interessant