Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Komt er door de coronacrisis een babyboom over 9 maanden? Dít verwachten experts

gaat-de-coronacrisis-leiden-tot-een-geboortegolf-over-negen-maanden.jpg

Moet Nederland zich opmaken voor een geboortegolf over negen maanden door de coronacrisis? Een groot gedeelte van het land zit natuurlijk thuis door de maatregelen, waardoor ze ongetwijfeld meer tijd en gelegenheid hebben om het bed in te duiken.

Volgens experts zal het wel meevallen met die babyboom.

Ontspanning

Seksuoloog Mandy Ronda zegt tegen EenVandaag dat de verkoop van condooms en seksspeeltjes stijgt, en pornosites meer bezoekers krijgen dan anders. Mensen hebben ondanks alle onzekerheid in deze periode, blijkbaar dus wel meer zin in intimiteit. Volgens de expert zou het zo kunnen zijn dat mensen júist behoefte hebben aan die intimiteit, omdat het een ontspanning en uitlaadklep kan zijn. Ook gedragsbioloog Patrick van Veen denkt dat sommige mensen seks wel benutten om te ontspannen in tijd van crisis, maar zijn er ook een hoop nadelige factoren.

Stress

Zo zegt seksuoloog Astrid Kremers dat er ook nadelen zitten aan al dat thuiszitten: de kinderen zijn ook continu thuis, dus heb je minder privacy dan anders. Ook noemt ze nog andere factoren die een mogelijke geboortegolf na de coronacrisis kunnen tegenhouden. “Mensen moeten harder werken, ervaren werkstress en relatieproblemen”, zegt ze tegen EenVandaag. Ook de zorgen die mensen hebben in deze tijd, helpen niet mee. Volgens gedragsbioloog Van Veen dénken we wel dat mensen nu veel meer seks hebben, maar valt dat in de praktijk wel mee. “Met name in stressvolle crisissituaties waar mensen zich zorgen maken blijkt er minder behoefte aan seks. Ook heeft stress een negatieve invloed op vruchtbaarheid”, zegt hij.

Lees ook: Alles wat je wilt weten (maar niet durft te vragen) over seks tijdens de coronacrisis

Biologische factoren

Niet alleen mentaal, maar ook biologisch gezien helpt die stress rondom het coronavirus dus niet mee. Klaarkomen blijkt onder stresssituaties een stuk lastiger te zijn voor een man. Ook de vruchtbaarheid van een vrouw kan verminderen door de stress over deze corona-toestand. Daarnaast zijn volgens Van Veen veel mensen tijdens deze coronacrisis juist bang voor besmetting, waardoor ze elkaar vermijden. En singles, die ontmoeten geen nieuwe partners.

Economische onzekerheid

Jan Latten, voormalig hoofddemograaf van het CBS en bijzonder hoogleraar in dat vakgebied, zegt dat het juist onwaarschijnlijk is om te denken dat er een geboortegolf komt na de coronacrisis. Vooral als we kijken naar de onzekerheid die deze crisis met zich meebrengt. Mensen verliezen hun baan, een woning is niet altijd vanzelfsprekend. “De huidige flex-economie is een soort anticonceptie geworden”, zegt Latten. Veel mensen zullen volgens hem denken dat dit níet het juiste moment is voor kinderen. Dat is iets wat vaker gebeurt bij een crisis. Hij verwacht daarom eerder een geboortedáling nu. Maar wanneer het weer beter gaat met het land kan het juist weer stijgen. Voorlopig nog geen coronacrisis-babyboom, dus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | EenVandaag
Beeld | iStock

Ook interessant