Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dít is waarom het aantal coronabesmettingen ineens weer is gestegen

dit-is-waarom-het-aantal-coronabesmettingen-ineens-weer-gestegen-is.jpg

Het aantal nieuwe coronabesmettingen per dag was al een aantal dagen niet meer boven de 200 uitgekomen, maar vandaag meldt het RIVM 209 nieuwe besmettingen. Waar komt deze plotselinge stijging ineens vandaan, en moeten we ons zorgen maken?

Het aantal besmettingen is hiermee ruim verdubbeld ten opzichte van de voorgaande dagen.

Stijging aantal coronabesmettingen

Gisteren zijn er maar 86 nieuwe besmettingen van het coronavirus gemeld, vandaag was dat 209. De laatste keer dat het aantal besmettingen boven de 200 zat, was op 25 mei. Er lijkt dus ineens een kleine ‘piek’ in de cijfers te zitten. Gelukkig hoeven we ons nog geen erge zorgen te maken.

Meer mensen getest

Volgens verschillende bronnen komt deze stijging gelukkig (nog) niet van het feit dat de horeca afgelopen maandag weer open is gegaan, en ook niet van de Black Lives Matter-protesten. Het is zeer waarschijnlijk dat de toename in nieuwe besmettingen ontstaan is doordat sinds 1 juni iedereen met klachten zich kan laten testen bij de GGD. Van deze mogelijkheid wordt massaal gebruik gemaakt.

Stijging valt mee

De uitslag van deze testen komt binnen enkele dagen binnen, dus de kans is groot dat iedereen die zich maandag of dinsdag heeft laten testen, vandaag zijn uitslag te horen heeft gekregen. Met als resultaat een stijging in het aantal besmettingen. De verdubbeling van de cijfers in vergelijking met de voorgaande dagen lijkt daarom verontrustend, maar is eigenlijk logisch. Sterker nog, de stijging valt best mee als je erbij stilstaat dat er sinds maandag al meer dan 10.000 mensen getest zijn.

We zijn er nog niet

Wel wijzen verschillende gezondheidsexperts erop dat er mogelijk meer besmettingen zullen plaatsvinden vanwege de versoepelde maatregelen. Het zal nog wel even duren tot het virus volledig onder controle is. Helemaal opgelucht ademhalen kunnen we daarom nog steeds niet: het is belangrijk dat we ons aan de geldende maatregelen houden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | RIVM, NU.nl, RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant