Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Op déze plekken in Europa loop je nu de grootste kans op coronabesmetting

op-deze-plekken-in-europa-loop-je-nu-de-grootste-kans-op-coronabesmetting.jpg

Binnenkort op vakantie in Europa? Dan is het verstandig om vooraf goed te kijken hoe veilig dat gebied is wat betreft coronabesmettingen. Ook individuele steden kunnen nu code oranje krijgen.

Zo is het verstandig om even niet naar Leicester of Bradford in Engeland gaan, en kun je ook Aragón en Catalonië in Spanje voorlopig beter niet bezoeken. De kans op coronabesmetting is op deze plekken een stuk hoger dan in de rest van Europa, zegt het Europese Centrum voor ziektepreventie en Controle (ECDC).

Coronabesmetting binnen Europa

De ECDC houdt een kaart bij waarop de reisadviezen door heel Europa duidelijk weergegeven worden. Gelukkig kleurt het grootste gedeelte van de kaart nu geel: veilig om heen te gaan, maar blijf de coronamaatregelen wel volgen. Er zijn zelfs een aantal blauwe gebieden op de kaart, waar niet één geval van coronabesmetting geregistreerd is. Toch zijn er ook nog wat oranje gebieden, waar tot drie keer zo veel besmettingen zijn als in Nederland. Reizen naar die gebieden wordt dan ook sterk afgeraden. Naast de eerder genoemde steden en gebieden in Engeland en Spanje kleuren ook de Algarve en Alentejo in Portugal nog oranje. Ook Oberösterreich in Oostenrijk kun je volgens de ECDC beter nog even niet bezoeken.

Lees ook:
Waarom een terrasje pakken nu risicovoller is dan met het vliegtuig reizen

Reisadviezen

Als je op vakantie naar het buitenland gaat, is het dus belangrijk dat je de reisadviezen in verband met het coronavirus goed volgt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt elke dag de adviezen op de website bij. Dan doet ze op basis van cijfers van het RIVM, die weer samenwerkt met het ECDC. Als die Europese organisatie een land en gebied code oranje geeft, onderzoekt het RIVM vervolgens zelf ook nog eens hoe het daar zit met de besmettingshaarden. De combinatie van die cijfers is dan de basis voor de beslissing om een land wel of niet code oranje te geven, wat gekozen wordt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (WVS). De reiscodes kunnen continu veranderen naarmate het aantal besmettingen toeneemt of juist daalt; het is dan ook slim om dit nauw in de gaten te houden voor je op reis gaat.

Reis annuleren

Reis je in de komende weken naar een gebied in Europa dat ineens code oranje gekregen heeft en waar de kans op coronabesmetting dus hoger is? Dan is het verstandig om eerst contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij of organisatie waarbij je de reis geboekt hebt. Als zij de reis voor je annuleren omdat het onveilig is, is de kans groot dat je geld terugkrijgt of een voucher ontvangt. Het is financieel gezien niet slim om zélf je reis te annuleren, want dan krijg je in de meeste gevallen geen geld terug. Hier lees je meer over wat je het beste kunt doen in zo’n situatie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | iStock

Margriet 31

Margriet 31 ligt in de winkel! Dit nummer staat vol inspiratie voor een heerlijk ontspannen vakantie in eigen land, maar ook: persoonlijke verhalen, de overgang, unieke natuurhuisjes en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant