Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Iedereen gevaccineerd, tóch corona-uitbraak in verpleeghuis: ‘Blijf je daarom aan maatregelen houden’

iedereen-gevaccineerd-maar-toch-corona-uitbraak-in-tehuis-margriet.jpg

Dat je ook na het krijgen van een coronavaccin het coronavirus kunt krijgen én overdragen, blijkt wel uit een corona-uitbraak in een Gelders verpleeghuis. Maar liefst twaalf van de 29 bewoners zijn positief getest op het virus, terwijl iedereen is gevaccineerd.

Volgens een woordvoerder van Sensire, waar het verpleeghuis onder valt, hebben bijna alle bewoners hun tweede vaccinatie al gehad. Een of twee bewoners hebben alleen nog hun eerste prik gekregen. De mensen die hun tweede prik al hebben gehad, ontvingen die meer dan twee weken geleden.

Corona-uitbraak na vaccinatie

Op het moment dat het virus het verpleeghuis binnen was, raakten in korte tijd twaalf mensen besmet. Volgens specialist ouderengeneeskunde Marco Repko van Sensire laat de corona-uitbraak zien dat je het virus nog steeds kunt overdragen, ook al ben je gevaccineerd. De bewoners die besmet zijn geraakt hebben milde klachten en worden momenteel gescheiden van de andere mensen in het tehuis verzorgd.

Lees ook:
Kun je meer last krijgen van de bijwerkingen van een vaccin als je al corona hebt gehad?

‘Nog steeds nodig om je aan maatregelen te houden’

Een woordvoerder van Sensire laat weten dat besmettingen onder gevaccineerde bewoners van verpleeghuizen wel vaker voorkomen. Toch had hij nog nooit eerder met een uitbraak van deze omvang te maken. Maar dat wil niet zeggen dat het niet al vaker is gebeurd. “Niet alle verpleeghuizen brengen dit soort informatie naar buiten. Wij hebben besloten dat wel te doen, juist om te laten zien dat het nodig blijft je aan de maatregelen te houden”, zo vertelt hij aan RTL nieuws.

‘Klein hoestje kan net de laatste druppel zijn’

Hoewel de bewoners slechts milde klachten hebben, wil dat niet zeggen dat ze buiten gevaar zijn. Juist omdat het om een kwetsbare groep gaat, kunnen ook relatief onschuldige klachten ernstige gevolgen hebben. Een klein hoestje kan dan ‘net de laatste druppel zijn’ voor de gezondheid van de deze mensen, zo zegt de woordvoerder. “Bovendien gaat het om mensen die ook niet meer goed kunnen aangeven waar ze precies last van hebben. We merken dat ze een beetje hoesten, maar we weten niet of ze bijvoorbeeld ook last hebben van hun keel.”

Het is dus belangrijk om je ook na vaccinatie aan de maatregelen te houden. Hier lees je daar meer over.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty

Margriet 19 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: een interview met Hugo de Jonge en zijn moeder, vier sprankelende Moederdag-make-overs, zeven pagina’s puzzelen, gezond & fit de zomer in en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant