Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Binnen vijftien minuten de uitslag: eerste coronasneltesten goedgekeurd

binnen-vijftien-minuten-de-uitslag-eerste-corona-sneltesten-goedgekeurd.jpg

De eerste twee coronasneltesten die in Nederland onderzocht worden, zijn goedgekeurd. Waar het nu nog zo’n 48 uur duurt voor je de uitslag krijg van een coronatest, weet je bij de sneltesten al binnen vijftien minuten of je het coronavirus hebt opgelopen. Maar wat gaan die nieuwe goedgekeurde coronasneltesten voor ons betekenen?

Minister De Jonge van Volksgezondheid heeft woensdag aan de NOS bevestigd dat de testen zijn goedgekeurd door de Nederlandse toelatingscommissie.

Coronasneltest

De goedgekeurde coronasneltesten zijn zogenaamde antigeentesten, die constateren of er viruseiwit (antigeen) aanwezig is in je lichaam. Net als bij de nu gebruikte PCR-test, nemen ze bij de coronasneltest met een wattenstaafje wat vocht uit je neus en keel af. Dat wattenstaafje gaat dan in een vloeistof, die vervolgens op een speciaal papiertje wordt gedruppeld. Binnen een kwartier kun je zien of je positief of negatief getest bent voor het virus.

Lees ook:
5 zeldzame symptomen van het coronavirus die je waarschijnlijk nog níet kent

Onderzoek

Twee van dit soort sneltesten zijn nu dus goedgekeurd en kunnen in principe in Nederland ingezet worden om het coronavirus op te sporen. Maar het kan nog wel een paar weken duren voor dat daadwerkelijk gebeurt. Hoe ze precies ingezet kunnen worden, moet namelijk nog onderzocht worden. De overheid gaat in samenwerking met wetenschappers en de GGD in de praktijk uitzoeken waar de testen het meest geschikt zijn. “Je moet telkens goed kijken hoe je zo’n sneltest het best kunt inzetten als aanvulling op de normale testen van de GGD”, vertelt minister De Jonge aan de NOS.

Jan Luytmans, hoogleraar en hoofd medische microbiologie in het Amphia Ziekenhuis, verwacht dat de testen heel belangrijk gaan worden in de strijd tegen het virus: “Ik denk dat dit een doorbraak gaat betekenen in het testbeleid.” Hij was betrokken bij het onderzoek naar de coronasneltesten en was was positief verrast door de resultaten. “Ik had niet durven hopen dat het zo goed zou werken”, vertelt hij aan de NOS.

Vitale beroepen

Er zijn al wel een aantal ideeën voor manieren waarop de coronasneltest nuttig zou kunnen zijn. De Jonge denkt bijvoorbeeld aan een snelteststraat voor mensen die in het onderwijs, de zorg of een andere vitale beroepsgroep werken. “Of voor mensen die positief naar voren komen uit de bron- en contactonderzoeken, zodat je die heel snel kunt testen. Of voor gebruikers van de corona-app”, vertelt hij. Binnen enkele weken hoopt de minister van Volksgezondheid de sneltesten op grote schaal in te zetten.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!  

Bron | NOS
Beeld | iStock

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandag t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Ook interessant