Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Let op: dít zijn vanaf 1 juni de regels als het gaat om autorijden

autorijden.jpg

Tot nu toe was het strafbaar om met drie of meer mensen in de auto te zitten, als je niet uit hetzelfde huishouden komt. Maar hoe zit dit eigenlijk na 1 juni? Waar moet je allemaal op letten als je met iemand anders gaat autorijden?

Wij leggen je alles over de adviezen, regels en boetes uit.

Corona-regels en -boetes voor autorijden

Ook na 1 juni blijft het advies van kracht om zo veel mogelijk anderhalve meter afstand te houden en alleen met mensen uit je eigen huishouden in één auto te stappen. Het RIVM raadt het af om met een vriend of collega in één auto te gaan zitten. Maar doe je dit per 1 juni wel, dan kun je er géén boete voor krijgen. Als je echter met drie of meer mensen in een auto zit en jullie komen niet uit hetzelfde huishouden, ben je wel degelijk strafbaar. De boete die je hiervoor kunt krijgen bedraagt ook na 1 juni maar liefst 390 euro.

Uitzonderingen

Er zijn wel uitzonderingen op deze regel. Zo mogen huisgenoten, dus naast een gezin bijvoorbeeld studenten die samen in een pand wonen, wel met meerdere mensen in één auto zitten. Als zij echter iemand buiten hun huishouden uitnodigen in de auto, dan kunnen alle inzittenden een boete krijgen.

Zit je in een noodsituatie en moet je bijvoorbeeld je oma naar het ziekenhuis brengen, dan zal de politie ook wat milder zijn. “Volgens de regels zouden we dat af moeten raden omdat jullie niet tot één huishouden behoren. Maar mensen die voor kwetsbaren zorgen, zijn in deze periode hard nodig. Daarom rekenen we erop dat je het contact beperkt, maar in geval van nood – bijvoorbeeld bij een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis – helpt waar nodig”, zegt het RIVM.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant