Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Heb jij ook de corona-functie op je telefoon na een update? Dit is hoe dat zit

corona-functie-op-je-telefoon.jpg

Heeft je telefoon recent een update gehad, dan is de kans groot dat je nu een corona-functie tussen je instellingen hebt staan met een optie ‘blootstelling aan COVID-19’. Worden we met deze software vanaf nu gevolgd? Of loopt het zo’n vaart nog niet? 

De afgelopen dagen ontstond er ophef over deze corona-functie. Dit is hoe het precies zit. 

Corona-functie op je telefoon

Zowel op iPhone als Android-toestellen werd door een update een speciale corona-functie geïnstalleerd. Dat zorgde bij sommige mensen voor wat paniek. Niet nodig, want we hebben hier niet met een verplichte corona-app te maken en we worden door deze update ook niet ineens gevolgd. De corona-functie staat op je telefoon, zodat wanneer de corona-app er wel komt, je telefoon hiermee kan samenwerken. Voor nu is de corona-functie op je telefoon nog standaard niet geactiveerd. Pas wanneer je de toekomstige corona-app installeert zal je de corona-functie op je telefoon hoeven te activeren. 

Melding bij blootstelling

De bedoeling van deze corona-functie in combinatie met de corona-app is dat door middel van bluetooth kan worden bijgehouden welke telefoons jij de afgelopen weken bent tegen gekomen. Wanneer je besmet bent met het coronavirus, zullen alle telefoons die de afgelopen weken dicht in jouw buurt zijn gekomen een melding krijgen. Hierdoor kunnen mensen zich sneller laten testen of in quarantaine gaan. Dat scheelt een hoop werk in het contactonderzoek en dat moet de verspreiding van het virus remmen. 

Lees ook: Zó groot is de kans dat je nu nog besmet raakt met het coronavirus

Hier vind je de update op je telefoon

Benieuwd of jouw telefoon ook al de corona-functie heeft? Kijk dan als je een iPhone hebt bij je instellingen onder het kopje privacy en ga dan naar gezondheid of bluetooth. Hier zal de optie ‘blootstelling aan COVID-19’ vinden, die vooralsnog uit staat. Je kunt hier in de toekomst ook je blootstelling bijhouden, als een soort automatisch logboek. Bij Android-toestellen staat deze optie tussen de Google-instellingen. 

Ophef 

Hoewel er de afgelopen dagen wat ophef ontstond over deze update is het niet zo dat dit stilzwijgend is gebeurd. Al in april lieten Apple en Google weten samen te werken, zodat de bluetooth-technologie van de corona-app op telefoons kan worden toegepast. Het blijft daarnaast nog steeds geen verplichting om de corona-app te installeren of de corona-functie op je telefoon te gebruiken.

Bron | AD
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant