Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hoe staat het er nu voor met de corona-blaastest?

hoe-staat-het-er-nu-voor-met-de-corona-blaastest.jpg

Begin dit jaar kwam het nieuws dat je op veel plaatsen ook een corona-blaastest kon doen in plaats van het bekende wattenstaafje in je neus. Fijn nieuws, dachten we toen, maar een maand later werd dat besluit alweer ingetrokken. De blaastest bleek toch niet zo betrouwbaar en er was meer onderzoek nodig. Hoe staat het er nu voor?

Die extra testfases lopen nog steeds, maar het ziet er niet bepaald rooskleurig uit, zo blijkt uit het laatste nieuws.

Corona-blaastest

Brancheorganisatie GGD GHOR weet nog niet wanneer de corona-ademtestapparaten in GGD-teststraten in gebruik genomen kunnen worden. “We zijn het nog aan het voorbereiden om deze testmethode in te kunnen zetten. In de fase waar we nu in zitten verzamelen we nog data om vervolgens te verwerken in een adviesrapport dat wordt voorgelegd aan het ministerie van Volksgezondheid”, zegt een woordvoerster tegen het ANP. “Uiteindelijk zal het ministerie een besluit nemen over de inzet van deze ademtests.”

De Volkskrant schrijft donderdag op basis van gesprekken met betrokkenen en documenten in handen van de krant dat de ademtestapparaten in de praktijk (nog steeds) niet naar behoren werken. Volgens de krant en ook volgens het nieuws in januari dit jaar heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 1800 apparaten voor de corona-blaastest besteld – ter waarde van miljoenen tot tientallen miljoenen euro’s – maar de meeste daarvan staan ongebruikt in de opslag. De woordvoerster van GGD GHOR kon dit niet bevestigen.

Lees ook:
Blaastest blijkt toch niet zo betrouwbaar: GGD stopt er voorlopig mee

Volgens de krant is het project om corona-ademtestapparaten te gebruiken uitgelopen op een fiasco, en weigeren GGD’s zelfs om de apparaten in gebruik te nemen. Het lukt maar niet om de resultaten te verbeteren, ook niet na “vele verbeterstappen”. Volgens de krant is het de verwachting dat het project met de corona-blaastest wordt stopgezet.

Dubbel testen

Volgens de woordvoerster van GGD GHOR worden er momenteel op drie locaties proeven gedaan met de corona-blaastest. “Er wordt dubbel gedraaid, dus er worden bij mensen ook nog steeds PCR-testen afgenomen. Met enkel een ademtest wordt nog niet volstaan”, aldus de zegsvrouw. Half april ging de brancheorganisatie er nog van uit dat de ademtest in het tweede kwartaal op zo’n 65 locaties ingevoerd zou worden.

Bron | ANP, de Volkskrant, NOS
Beeld | ANP

Ook interessant