Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Pas op voor corona-babbeltruc: dieven doen zich voor als boodschappenhulp

pas-op-voor-corona-babbeltruc-dieven-doen-zich-voor-als-boodschappenhulp.jpg

In Tilburg waarschuwen sociaal werkers voor een sluwe oplichterstruc: dieven gaan langs deuren en bieden ouderen aan om boodschappen te doen, maar trekken vervolgens de pinpas van de slachtoffers leeg. Volgens de sociaal werkers is het slechts een kwestie van tijd, voordat de oplichters ook in andere plaatsen op deze manier proberen toe te slaan.

Er is onder andere in Tilburg melding gemaakt van deze boodschappen-babbeltruc, zo bevestigen sociaal werkers aan RTL Nieuws, na berichtgeving van het Brabants Dagblad.

Hoe werkt het?

De dieven gaan sluw te werk: ze bellen aan bij ouderen en doen zich voor als boodschappenhulp. Ze vragen de pinpas van de oudere en de pincode. Vervolgens wordt de pinpas leeggetrokken en hoort de oudere niets meer terug. Volgens de Tilburger Ralf Embrechts, die veel werk doet in achterstandswijken, zijn er al meerdere mensen de dupe geworden. “We hebben geen precieze aantallen. Veel mensen schamen zich er voor en durven het daarom niet te melden.”

Wees extra voorzichtig

Embrechts vermoedt dat dieven op meerdere plekken in het land op deze manier gebruik maken van de crisis. Veel ouderen durven namelijk door het coronavirus niet meer zelf naar de supermarkt en zijn daardoor afhankelijk van anderen. Volgens Embrechts is het dan ook belangrijk om extra waakzaam te zijn: “Geef geen pinpas mee, vraag legitimatie en betaal pas bij aflevering.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant