Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Op déze telefoons blijkt de corona-app helemaal niet te werken

corona-app-werkt-niet.jpg

Afgelopen week werd de CoronaMelder-app gelanceerd. Deze corona-app vertelt je of je in de buurt bent geweest van mensen met het coronavirus, zodat de verspreiding kan worden ingedamd. Heel handig. Maar er is een probleem: bij bijna 1,5 miljoen mensen werkt de corona-app niet op hun smartphones. 

En ook mensen zonder smartphone vallen buiten de boot.

Corona-app werkt niet  

Sinds de CoronaMelder-app zondagavond gelanceerd werd is deze al zo’n 800.000 keer gedownload. Toch leverde dit al de eerste problemen op. Bij 1,5 miljoen smartphones werkt de corona-app namelijk niet. Dat komt omdat veel mensen nog een te oude telefoon hebben, of een te oude versie van het mobiele besturingssysteem. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de techniek die bij de corona-app gebruikt wordt niet geschikt voor oudere telefoons. Alleen telefoons met iOS 13.5 of hoger en Android 6.0 of hoger hebben het juiste nieuwe bluetooth-systeem van de app. Zowel Apple als Google hebben nog geen plannen om deze ondersteuning op oudere telefoons uit te breiden. 

Mensen zonder smartphone 

Op een te oude smartphone werkt de corona-app dus niet, maar daarnaast is er nog een probleem. Volgens berekeningen van Telecompaper hebben ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders geen smartphone, maar een oude mobiele telefoon. Ook deze groep mensen kan dus geen gebruik maken van de CoronaMelder-app. Maar een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat het reguliere bron- en contactonderzoek niet zal weg vallen en beschikbaar zal blijven voor mensen zonder deze app. Het moet dus vooral als een hulpmiddel worden gezien, niet als volledige vervanging. 

Lees ook
Hoe werkt de corona-app precies? 6 vragen over CoronaMelder

Landelijke CoronaMelder-app

De app werkt voorlopig alleen nog in de vijf testregio’s Twente, Drenthe, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Gelderland-Zuid. Maar per september wil het kabinet de app landelijk invoeren. De app is vrijwillig te gebruiken, je gegevens blijven anoniem en de app slaat geen locatiegegevens op. Wanneer je dichtbij iemand in de buurt bent gekomen die besmet is met het coronavirus, ontvang je een waarschuwing op je telefoon. Hiermee kun je je vervolgens bij de GGD laten testen. 

Tien dagen in quarantaine 

Naast een waarschuwing vertelt de CoronaMelder-app je ook op welke dag je waarschijnlijk besmet bent geraakt. Vanaf het moment van waarschuwing wordt aangeraden om preventief tien dagen in quarantaine te gaan, om de kans op verspreiding te beperken. Ontwikkel je in die tijd geen klachten? Dan kun je je zeven dagen na de waarschuwing laten testen. Heb je al eerder klachten? Laat je dan zo snel mogelijk testen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | NU.nl, RTL Nieuws, Rijksoverheid
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant