Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Contant geld pinnen? Bij déze banken moet je daar straks extra voor betalen

contant-geld-pinnen.jpg

Contant geld pinnen, doe jij dat nog weleens of zelfs vaak? Dat gaat je binnenkort mogelijk geld kosten. Een aantal Nederlandse banken wil klanten die een bepaald bedrag overschrijden bij de geldautomaat extra laten betalen.

Grote kans dat jij bij een van die banken zit.

Geld pinnen kost geld

Het betreft ABN Amro, Rabobank en ING. ABN Amro wil klanten die in een jaar meer dan 12.000 euro contant opnemen extra laten betalen. Bovenop elke transactie komt dan nog eens 5 euro én een half procent. Hoeveel Rabobank precies in rekening wil gaan brengen, is nog niet bekend. ING richt zich alleen op studenten: zij betalen als ze meer dan twaalf keer per jaar cash pinnen 80 cent per transactie.

Fraude

Waarom deze banken die extra kosten willen rekenen? Digitale transacties kunnen goed in de gaten gehouden worden om fraude te voorkomen. Cash-opnames vormen hierbij een risico, zo luidt de verklaring. En dat risico bekoop je dan met extra pinkosten.

Kritiek

Toch wegen de nadelen van extra pinkosten zwaarder, vinden onder meer het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en de Consumentenbond. Zij uiten hun kritiek op de beslissing van de banken en hopen dat ze die terugdraaien. Volgens hen zullen vooral kwetsbaren de dupe worden, zoals laaggeletterden of (oudere) mensen die niet digitaal kunnen bankieren. Contant geld is voor hen misschien de enige en beste manier om overzicht te houden. En ja, zij zullen dus sneller over die cash-grens van bijvoorbeeld 12.000 euro per jaar gaan.

Wat vind jij ervan dat de banken extra geld voor contant geld pinnen willen rekenen?

Bron | Trouw
Beeld | Getty Images

Margriet Extra

Er ligt weer een nieuwe Margriet Extra in de winkel: de Zin in zomer-special! Dit themanummer staat boordevol leuke uitjes (gewoon in Nederland), persoonlijke verhalen, zomertrends, onze favoriete producten en nog véél meer. Margriet Extra: zin in zomer ligt nu in de winkel of is online te bestellen via deze link.

Ook interessant