Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Betaal jij nog contant? Déze geldsoorten zijn het meest smerig

betaal-jij-nog-contant-deze-geldsoorten-zijn-het-meest-smerig.jpg

Heb jij nog veel contant geld in je portemonnee of betaal je tegenwoordig bijna alles met je pinpas of creditcard? Dat laatste is niet alleen veel praktischer, het is ook een stuk schoner.

Hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss deed samen met zijn zoon en een Turkse collega onderzoek naar de overlevingstijd van bacteriën op verschillende soorten briefgeld, en kwam tot een opvallende ontdekking.

Onderzoek

Om te kijken of contant geld dat vies aanvoelde, ook écht vies was. Besloten de mannen te onderzoeken hoe lang bacteriën op biljetten kunnen overleven. Ze maakten daarbij gebruik van oa. Amerikaanse Dollars, Indiase roepies, Kroatische Kuna’s en Roemeense Leu. De biljetten werden eerst schoon gemaakt doormiddel van UV-licht en vervolgens voorzien van drie verschillende bacteriestammen. Na een paar uur en na een dag keken de onderzoeken welke bacteriën er op welke valuta nog in leven waren.

Schijn bedriegt

Wat bleek? Eén van de biljetten die het minst schoon aanvoelde (de Indiase Roepie) kwam als schoonste uit de test. Het biljet was, net als de Marokkaanse diram binnen zes uur al vrij van alle drie de bacteriestammen. “Maar er zitten wel grote verschillen tussen de biljetsoorten”, vertelt Vos. “De Roemeense leu was van de geteste biljetten het ergst. Alle bacteriesoorten konden daarop meer dan 24 uur overleven: zowel de ziekenhuisbacterie MRSA als de darmbacteriën VRE en E. coli.” Wat de oorzaak is van de grote verschillen, hebben de hoogleraar en zijn team niet getest. “Maar ik vermoed dat het samenhangt met de papiersamenstelling. Biljetten die een polymeervezel bevatten, houden gemakkelijker micro-organismen vast. Het leuke is: dat zijn de gladde, glanzende papieren. Geld dat er rommelig en kreukelig uitziet, zoals de Indiase roepie, is juist sneller schoon.”

Vieze euro

De E. colibacterie, ook wel bekend als de poepbacterie, overleefde overigens ook goed op onze eigen eurobiljetten. Toch stelt de hoogleraar dat we ons daar niet te veel zorgen over moeten maken. “Je vindt E.coli terug op zo’n beetje alles wat je weleens in handen hebt. Uit een eerder onderzoek van ons bleek dat maar 50 procent van de mensen na een toiletbezoek de handen wast. Om één of andere reden geloven mensen in de beschermende werking van drie lagen toiletpapier. Die bacterie wordt dus volop verspreid. Gelukkig word je er niet zomaar ziek van.” Wil je toch met contant geld betalen? Dan is muntgeld volgens Voss nog het schoonst. “Daar zit koper en nikkel in. Die materialen hebben een antibacterieel effect.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| NRC, New Scientist
Beeld| iStock

Ook interessant