Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Consumentenbond: ‘Bruine afbakbroodjes lang niet zo gezond als gedacht’

bruine-afbakbroodjes-lang-niet-zo-gezond-als-gedacht-margriet.jpg

Wanneer je in de supermarkt kunt kiezen tussen witte of bruine afbakbroodjes, zou je denken dat de laatste optie het gezondst is. Toch is dit meestal niet zo, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De Consumentenbond nam 34 bruine afbakbroodjes uit de supermarkt onder de loep en de meeste van deze bruine broodjes bleken eigenlijk gewoon wit te zijn.

Bruine afbakbroodjes niet gezonder

Bruine afbakbroodjes zien er altijd zo lekker gezond uit. Ze hebben een mooie bruine kleur en vaak staan er termen als ‘meergranen’ en ‘pitten en zaden’ op. Hierdoor denk je al snel dat ze gezonder zijn dan witte broodjes, maar dit blijkt dus toch niet zo te zijn. De meeste bruine broodjes zijn eigenlijk wit en zijn simpelweg gekleurd, zodat ze donkerder en gezonder lijken. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van gebrande mout.

Waarheid over vezels

Volgens de Consumentenbond is het ook niet zo dat donkerder brood ook daadwerkelijk meer vezels bevat. Sterker nog: sommige lichte broodjes hadden meer voedingsvezels dan donkere broodjes. Termen als meerzaden, meergranen of Waldkorn zeggen ook niet zoveel over voedingsvezels. Als je in de supermarkt een gezonde keuze wil maken, dan kun je volgens de Consumentenbond het beste gaan voor broodjes die gemaakt zijn van volkorenmeel.

Bron | Consumentenbond
Beeld | Getty

Ook interessant